Обратно към категорията

Над 35 000 вече са младите учители до 35-годишна възраст в страната

Добавено на: 05.10.2022 08:58
   

Международният ден на учителя се отбелязва на 5 октомври в над 100 страни от света. Той влиза в световния календар по препоръка на ЮНЕСКО по повод годишнината от приемането на документа „Препоръки, касаещи статуса на учителя”. Това става през 1966 г. и целта на документа е да се подчертае колко е важна ролята на учителите в обществото.

Общо 93 000 са сега учителите и директорите в детските градини и в училищата в България от първи до 12-и клас. Сред тях са и всички, които са на педагогически длъжности в образованието - възпитатели, ресурсни учители, логопеди, психолози, педагогически съветници, корепетитори, хореографи и други специалисти.
Всяка година се увеличава броят на младите учители в българското образование, а сега над 35 000 са младите учители до 35-годишна възраст от тези общо 93 000 учители, каза в интервю за БТА председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) към КНСБ Янка Такева, посветено на днешния Международен ден на учителя.
От 1 септември тази година влезе в сила увеличението на учителските заплати с 5 процента и с 4 процента на непедагогическия персонал. В момента във всички училища и детски градини в страната се изпълнява това изискване, като средствата за това бяха преведени от актуализацията на бюджета, каза Янка Такева.
Тя припомни, че от 1 септември минималното заплащане за учител, възпитател, логопед, психолог, педагогически съветник, корепетитор, хореограф, треньор по вид спорт, рехабилитатор на слуха и говора, ръководител на направлението "Информационни и комуникационни технологии", става 1486 лв.
Старши учител и старши възпитател трябва получават най-малко 1533 лв., а заплащането за главен учител и главен възпитател е 1592 лв.
Минималната заплата за директор на училище вече е 1810 лв., а на заместник-директорите - 1675 лв.
От Синдиката на българските учители към КНСБ имат искания за бюджета за образование за 2023 г., като настояват да има 1,2 млрд. лв. повече за средното образование за догодина спрямо средствата за него през 2022 г., съобщи Янка Такева.
Тя уточни, че тези средства ще се необходими за работни заплати в образованието, за издръжка на училищата и детските градини, за транспорт на ученици и учители, за националните програми в образованието, за храненето и стипендиите на учениците, и за извънкласните дейности в училище.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Да сбъднеш мечта!
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!