Обратно към категорията

Над 5 млн. лв. са предвидени през 2022 г. за археологически проучвания при строителството на големите пътни проекти

Добавено на: 04.03.2022 14:48
   

През 2022 г. за проучвания на археологически обекти, открити при строителството на големите инфраструктурни проекти, в бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ са предвидени над 5 млн. лв. За опазване на културно-историческото наследство ще продължи работата на археолозите на обекти по трасето на автомагистрала „Хемус“, на пътя Видин - Ружинци – Монтана, както и на обект в землището на с. Дърманци, в участъка Мездра - Ботевград. Ще бъде извършвано археологическо наблюдение и при строителството на АМ „Европа“ в отсечката между Сливница и София.

 През миналата година от бюджета на АПИ за археологически проучвания бяха осигурени над 7,5 млн. лв. Археолозите са направили разкопки на редица обекти, като при проучвания по трасето на Видин - Монтана са открили крепост с подградие от късната античност. Тя е в землището на с. Шипот в област Видин. Нейното проучване ще продължи и през тази година до разкриването на целия обект.

През 2021 г. археолозите проучиха няколко некропола край видинското село Синаговци. Част от тях са от ранножелязната епоха, ранноримската епоха (I в. пр. Хр – I в. сл. Хр.), от ерата на принципата (II-III в. сл. Хр.) и от Първото българско царство (Х-ХI в. сл. Хр.). Открити бяха и останки от стопанство от III в. сл. Хр. със земеделски инструменти. Сред археологическите находки са сребърни денари от I в. пр. Хр. по времето на републиканската епоха и от II в. сл. Хр., когато династията на Антонините е управлявала Римската империя. В археологическия обект край с. Синаговци са открити и множество структури – ями и вкопавания, от къснобронзовата и ранножелязната епохи.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!