Обратно към категорията

Над 500 000 млади българи нито учат, нито работят

Добавено на: 13.08.2022 10:59
   

Над 330 000 души или всеки пети младеж между 15 и 34-годишна възраст в България нито учи, нито работи. Това показват данните на Института за пазарна икономика. Цифрите са още по-стряскащи от изследване на Агенцията по заетостта – над 500 000 незаети млади хора.

Агенцията по заетостта започва да реализира нестандартни инициативи, насърчаващи младите хора да повишават квалификацията си и да работят, каза във Варна Мария Петрова, главен секретар на ведомството, цитирана от БТА. Тя припомни, че според последните доклади на различни организации, България е на водещи позиции в ЕС по неработещи младежи.

В момента безработицата у нас е рекордно ниска – около 4,2 процента, допълни Петрова. По думите й регистрираните в бюрата по труда в страната са близо 150 хиляди души, от които около 26 000 са млади хора. Проучвания на Института за пазарна икономика и на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие обаче показват, че всъщност младите българи, които нито учат, нито работят са вероятно около 300 000, каза Петрова.

Според нея, от една страна, младежите са демотивирани да започнат първа работа, от друга – много от работодателите искат стаж при назначаване на нови хора. Като допълнителни негативни фактори Петрова посочи ниското образование на много от младите, както и нежеланието им да се включват в курсове или обучения, за да се развиват.

„Искаме младите хора да знаят, че бюрата по труда предлагат обучения, възможности за квалификация и преквалификация. Посредниците могат да им помагат да се научат как да пишат автобиография и мотивационни писма, правят и симулации как трябва да се комуникира с работодателите. Освен това, младите могат да получат подкрепа при професионалното си ориентиране, както и оферти за подходящи работни места. И всичко това е абсолютно безплатно“, посочи Петрова.

Тя уточни, че парите за изпълнение на различните програми се осигуряват както от държавния бюджет, така и по оперативните програми. Петрова допълни още, че работодателите проявяват интерес към възможностите, които предлагат бюрата по труда, и мнозина са готови да дадат шанс на млади хора, стига те да имат желание да учат и да работят.

Главният секретар на Агенцията по заетостта беше във Варна, за да се включи в информационно събитие на открито, популяризиращо възможностите за професионално развитие на младежите. Инициативата бе по случай Международния ден на младежта 12 август и премина под мотото „Да работиш (е) яко!“.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

CRESPO и DANNY ПРЕДСТАВЯТ ПЕСЕНТА СИ "ЗАВОЕВАТЕЛ" ПРЕД 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!