Обратно към категорията

Награждават рицарите на книгата

Добавено на: 23.04.2023 09:53
   

Отбелязваме Световния ден на книгата и авторското право. По този повод на церемония тази вечер ще бъдат връчени годишните награди "Рицар на книгата".

Рекорден брой предложения за престижната награда „Рицар на книгата“ получи Асоциация „Българска книга“ (АБК ) тази година - 211 са номинираните в четирите категории. За общественик има 58 номинации, за учител/училище - 95, за библиотека/библиотекар - 38, а за журналист/медия номинациите са 20.

Наградата се присъжда за изключителни заслуги в областта на книгите и четенето за изминалата година.

Членовете на АБК гласуваха онлайн, за да определят носителите на отличието в отделните категории. Общественикът ще получи голямата награда - статуетка, а победителите в другите категории ще бъдат отличени с грамота и златна значка.

Връчването на наградите „Рицар на книгата“ е финалното събитие от „Походът на книгите“ - националната кампания за насърчаване на детското четене, която стартира на 2 април - Денят на детската книга и продължава до 23 април - Международният ден на книгата и авторското право.

Официалната церемония за награждаването на „Рицар на книгата“ ще се състои в 19:30 часа неделя - 23 април на сцената на центъра за съвременно изкуство „Топлоцентрала“, където са поканени и всички известни личности, участвали в „Походът на книгите“ тази година.

Наградите „Рицар на книгата” се връчват от 2004 г. за изключителни заслуги в областта на книгите и четенето от Асоциация „Българска книга” – най-голямото обединение на книгоиздатели и книготърговци в страната, в което членуват над 130 юридически лица, създаващи повече от 90% от книжната продукция в България.

С тази награда Асоциацията на книгоиздателите в България отбелязва Световния ден на книгата и авторското право – празник, който се чества от 1996 г. под патронажа на ЮНЕСКО като признание за въздействието на четенето и образованието върху човешкото развитие. Чрез тази проява ЮНЕСКО насърчава четенето, публикуването и зачитането на авторските права. 23-ти април се празнува от редица организации, културни институции и лица, занимаващи се с книги, литература и авторско право.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ПОРУТЕНО МИНАЛО: ДЕТСКИ ЛАГЕР СЕ РУШИ И ПУСТЕЕ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!