Обратно към категорията

Национална мрежа за децата: Хора със средно образование и ниски заплати решават съдби на семейства

Добавено на: 17.06.2020 09:10
   

Деца, загинали в пожар, деца загинали в морето, деца, влезли в дома на възрастен мъж и насилствено отнели пари… Това е статистиката през последните седмица за деца, чийто живот е загубен или променен завинаги.

Над 2200 деца стават жертви на престъпления по данни на МВР. Сигналите за насилие над дете, получени в отделите „Закрила на детето“, са над 1100, припомнят от Национална мрежа за децата.

В 11 часа днес от мрежата представят тазгодишния си доклад „Бележник 2020: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?“, като водещата тема на Бележника е "Отстъплението на държавата от политиките за децата и семействата".

Резултатите са такива, защото в отдел „Закрила на детето“ работят хора със средно образование, на заплата, близка до минималната, и те трябва да взимат решения за над 80 случая ежедневно. Липсват достъпни социални услуги за родителите, които да ги подкрепят, за да не изоставят децата си, или които да осигурят грижа за децата, които вече са изоставени, коментират от Национална мрежа за децата.

Пълният отказ на правителството от детските политики в последната година и половина, отстъплението от влизането в сила на Закона за социални услуги води до още по-сериозна криза в подкрепата на децата, преживели насилие, до невъзможност за предотвратяване на насилието и за подкрепа на семействата, посочват от Националната мрежа за децата.

Темата за Закона за социални услуги е в дневния ред на парламентарната Комисия по труда, социалната и демографската политика днес. Ще се обсъждат два законопроекта. Единият е за изменение на Закона за социалните услуги, внесен от депутатите Елена Пешева и Боряна Георгиева. Вторият законопроект е за отмяна на Закона за социалните услуги, внесен от Десислав Чуколов и група народни представители на

Заседанието на комисията ще се излъчва онлайн след 14 часа. А представянето на оценката на Националната мрежа за децата ще е от 11 часа, също онлайн.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Първа пенсионерска Спартакиада в Тунджа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!