Обратно към категорията

Най-скъпо олио се продава в Ямбол и Бургас, очаква се цените на хляба да достигнат до 2 лева за килограм

Добавено на: 13.09.2021 16:28
   

Основни храни, нехранителни стоки и услуги поскъпват в последните седмици на август и началото на септември - това сочат резултатите от експресно проучване на КНСБ, предават от БНР. То е направено в периода 26 август - 1 септември и обхваща общо 32 стоки и услуги.

Сред рекордьорите в поскъпването за едногодишен период са олиото - 43 процента повишение на цената, и краставиците - близо 36%. Сериозно поскъпват и други стоки от първа необходимост.

Целта на експресното изследване е да представи ценовата динамика в началото на есенния сезон в условия на извънредна епидемична обстановка.

От КНСБ посочват, че средната цена на слънчогледовото олио е 3,86 лв. при 2,70 лв. през септември 2020 г.

Най-висока стойност на средната цена е регистрирана в Бургас и Ямбол, съответно 4,45 лв. и 4,25 лв.

Цената на хляба ускорено изпреварва нарастването на общите ценови нива. Очакванията на синдикалистите са цената на килограм хляб до края на годината да достигне около 1,80 лв.- 2,00 лева.

Цените на някои зеленчуци бележат значително нарастване за едногодишен период, драстично нарастване се наблюдава, например, при краставиците с близо 36%.

Синдикалистите смятат, че темповете на изменение на жизнено необходимите хранителни стоки, както и на енергоносителите и горива ще продължават да диктуват ръста на общото ценово равнище.

Ще продължи да нараства съответно и издръжката на живота и оттам и заплатата за издръжка.

Минималната работна заплата расте от началото на годината с 6,6 на сто, но с повишаване на инфлацията на жизненоважни стоки и услуги този ръст съвсем не е достатъчен, за да се запази покупателната способност на близо 502 хиляди души, които са наети на тази заплата. 

Основните фактори за растежа на цените са драстичният скок на цените на петрола и на природния газ на международните борси, коментира Виолета Иванова от Института за социални и синдикални изследвания:

„Очакванията са в следващите месеци (цената на) природния газ да нараства на международните пазари, което ще се отрази на цените на топлоенергията и електроенергията в началото на 2022 година. Това ще доведе до нарастването и на цените на основни хранителни продукти“.

Виолета Иванова прогнозира тежка зима, особено за нискодоходните домакинства:

„В условията на пандемия особено означава, че домакинският бюджет ще бъде насочен основно към храна, осветление, отопление, от което следва, че ще бъдат ограничени разходните пера към други групи – здравеопазване, образование и т.н.“ 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Първа пенсионерска Спартакиада в Тунджа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!