Обратно към категорията

НИМХ преминава към МОСВ, решиха депутатите

Добавено на: 02.03.2022 12:38
   

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) окончателно преминава от Министерството на образованието и науката (МОН) към Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Това решиха депутатите с приемането на промените в Закона за водите на второ четене.

С предложението на Ива Митева от "Има такъв народ" (ИТН) беше направена редакционна поправка в параграф 7, ал. 2, че НИМХ не се "преобразува", а "преминава" към МОСВ. Отново по нейно предложение бе записано, че НИМХ не изпълнява функции във връзка с осъществяването на изпълнителната власт. Тя припомни, че такъв е текстът от бюджета за 2019 г., когато НИМХ е бил изваден от структурата на БАН и е преминал към МОСВ. 

В законопроекта е записано, че генералният директор на института се назначава и освобождава от министъра на околната среда и водите. Досега предложението за директор беше на научния съвет към НИМХ.

Против преминаването на НИМХ към МОСВ се обяви опозицията. Депутатът Младен Шишков (ГЕРБ-СДС) разказа, че становището на института е било прикачено първо към проектобюджета за 2022 г., после е махнато от там. По думите на депутата измененията относно НИМХ са били вкарани допълнително в Закона за водите, като членовете на водещата Комисия по околна среда и водите не са били предварително уведомени за това. „Кой се бои от института и учените?“, запита по време на дебата Шишков. Той каза, че не приема мнението на вицепремиера и министър на околната среда и водите Борислав Сандов, че мнението на НИМХ съвпада с това на ГЕРБ-СДС.

Джевджет Чакъров от ДПС коментира, че това не е първият опит НИМХ да премине към МОСВ. Той посочи, че структурата и функционирането на института трябва да се запази както досега, а директорът да се посочва от научния съвет, а не както е записано в закона - от министъра на екологията.

Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС каза, че за него мястото на НИМХ е в МОН. 

Николай Дренчев от „Възраждане“ каза, че в закона се правят предложения, които излизат от обхвата на дейност. Това внезапно пожарно преместване на НИМХ към МОСВ се случи с едни „инфарктни“ събития на Комисията по околната среда и водите, посочи той. Според Дренчев тази промяна трябва да остане за друг закон. 

По време на дебата Борислав Сандов заяви, че със закона се променя само принципалът на НИМХ. Той каза, че ще се съобразява с всички решения на научния съвет към института, но подкрепя промяната министърът да има правото да освобождава или назначава директора. Сандов посочи, че той ще е стопанин на института, но няма да позволи да е само "гумен печат" и да приема всичко, което му каже съветът. Министърът очаква НИМХ по-скоро да постигне синхрон с МОСВ. По думите на Сандов дейността на института може да бъде по-адекватна. Не бива да говорим за НИМХ единствено като научна организация, чрез станциите за измервания се обслужват редица държавни институции, посочи той. Сандов призова да се гледа по-цялостно на ролята на НИМХ.

В своя позиция на сайта си от института обявиха, че прекратяват своя "чисто професионален протест", за да не се политизира той.

С други промени в Закона за водите се актуализират и Плановете за управление на речните басейни и тези за управление на риска от наводнения. Така ще се спазят европейските директиви и ще има действащи стратегически документи. По този начин ще се осигури възможност за осъществяване на дейностите по управление на водите и водните обекти, посочват вносителите на измененията в закона. 


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Котел се възстановява след наводнението
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!