Обратно към категорията

Нинова подава оставка като лидер на БСП, но отива на преговори с Петков и Василев

Добавено на: 16.11.2021 13:59
   

Корнелия Нинова подава оставка като лидер на БСП, но ще участва в преговори за мнозинство и правителство с Кирил Петков и Асен Василев. 

Това обяви тя пред медиите след заседание на ИБ на партията.

Така Нинова става четвъртият партиен лидер до този момент, след Христо Иванов, Атанас Атанасов и Красимир Каракачанов, хвърлил оставка след загубата на изборите за 47-ия парламент.

"Оценявам резултата за БСП като катастрофален, особено това, че отстъпихме от трето на четвърто място заради вота в Турция", призна лидерката на социалистите. 

"Субективните причини са много и са дълъг разговор, но аз поемам отговорността. Поемам цялата отговорност и не обвинявам никого", добави тя.

"Вината е само моя и тя е, че мълчах, когато трябваше да говоря и да казвам истината. Мълчах в името на това партията да има единство, да изглеждаме авторитетни и да помагаме на президентската кампания. Това е моята вина и аз я поемам, като подавам оставка като председател на БСП", заяви соцлидерката, като не изведе като причина за решението й катастрофалния резултат на партията. Посочи обаче, че машинният вот и епидемията от коронавирус е затруднил електората на соцпартията.

Нинова коментира, че не е изненадана от искането на оставката й от група хора, които числи към вътрешнопартийната опозиция, но е останала изненадана, че за оставката й настоява служебният кабинет и Инициативният комитет за втория мандат на Румен Радев.

Тя упрекна вътрешната опозиция в партията, че на изборите е работила за Кирил Петков и Асен Василев и тяхната формация "Продължаваме промяната", а служебното правителство - че не е негова работа да й иска оставката. 

"Абсолютна изненада е, че оставката ми иска служебният кабинет чрез говорителя му Антон Кутев", отчете Нинова. "Абсолютна изненада е и, че Инициативният комитет на президента Румен Радев и на вицепрезидента Илияна Йотова ми искат оставката", допълни тя.

"Имаме писмо от социалисти-членове на инициативния комитет, които ми искат оставката", заяви председателката на БСП. "Предлагам да не се занимават с партийно строителство", препоръча Нинова. "Служебният кабинет да си гледа цените, здравето и кризата, а Инициативният комитет да си гледа балотажа, това им е работата, да не инженерства в БСП", призова Корнелия Нинова.

За наличието на вътрешна опозиция пък тя хвърли вината върху Бойко Борисов.

"През тези години у хората остана впечатлението, че ние нещо си се караме помежду си и мълчейки, смятайки, че като не отговарям, ще създам образ на единство, не обясних, че става въпрос за борба със задкулисието в БСП. За борба със зависимостите и за желанието ми да изчистя БСП от тези зависимости. Вътрешната опозиция в БСП през тези години се отглеждаше от Бойко Борисов", констатира Нинова.

"Работата ѝ беше да руши БСП отвътре. Бойко Борисов падна от власт и тази опозиция се прехвърли в служебния кабинет. Тя диктува кадровите назначения, тя получава обществени поръчки и тя продължава със същата си работа вътре в БСП", обвини соцлидерката.

Нинова съобщи още, че ИБ свиква пленум тази събота за насрочване на конгрес в началото на януари, който да констатира нейната оставка.

"БСП е партия на ред и правила, аз съм юрист и човек на закона и устава. Според устава на БСП подадената днес от мен оставка трябва да бъде констатирана от конгрес. До провеждането на конгрес съм председател. След констатирането на оставката се избира заместник, който да организира и проведе пряк избор на нов председател", обясни процедурата Нинова.

Това е второ поред подаване на оставка от Корнелия Нинова, но до същинско оттегляне не се е стигало.

След като първия път подаде оставка като лидер тя организира пряк партиен избор на председател по новия устав, който спечели, въпреки немалко жалби и свидетелства за изборни нарушения от страна на опонентите й. Това стана 12 септември 2020 година, а две седмици по-късно новата стара лидерка откри и 50-ия конгрес на партията.

Още преди да обяви решението си да подаде оставка днес, Нинова обяви, че е получила покана да участва в разговори за правителство с лидерите на "Продължаваме промяната".

"Вчера получих обаждане и покана за преговори за правителство от Кирил Петков и Асен Василев, приехме тази покана, уточняваме как ще се срещнем", разкри соцлидерката.

"Започваме преговори за правителство. Казахме си, че първо ще сложим на масата програмите си, ще търсим общите неща, ще търсим обединение. Ще работим след това във формат на работни групи по секторни политики за програма на бъдещо правителство", добави соцлидерката.

"Ще бъдем разумни, диалогични, отговорни и принципни хора", каза тя за поведението на БСП по време на преговорите за управленска коалиция с аргумента, че е важно да се стигне "до съставяне на редовно правителство и трайно мнозинство, което да изведе България от кризата".


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Трагедия в село Недялско
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!