Обратно към категорията

Нов рекорд в броя на двойките царски орли у нас – 34!

Добавено на: 27.05.2020 15:27
   

Рекорд за последните 20 години: Двойките царски орли у нас са вече 34. Това съобщиха от Българското дружество за защита на птиците.

Според специалистите това е рекорд за последните 20 години. Мониторингът на заетите територии, извършен от Българското дружество за защита на птиците, който приключи миналата седмица, окончателно потвърди броя им, посочват от дружеството.

В момента 11 от всичките 34 двойки са в изкуствени гнезда - девет от които са поставени от Българското дружество за защита на птиците в рамките на проектите "Земя за царския орел" и "Опазване на царския орел и ловния сокол в ключовите за тях места от мрежата "Натура 2000" в България"; останалите две са поставени от Зелени Балкани. Така общо 32% от популацията на вида в страната заема изкуствени гнезда. Тези данни доказват, че това е една от най-ефективните мерки за опазване на царския орел, като тя е особено важна за младите и неопитни двойки, които пристъпват за пръв път към гнездене.

От организацията припомнят, че през март три нови двойки царски орли са били регистрирани от Българското дружество за защита на птиците в района на Сливен. Така районът се превръща във второто най-важно място за гнездене на царския орел в България след Сакар и Странджа.

Освен с броя на заетите от двойки царски орли територии, 2020 г. е поставила рекорд и с броя на мътещите двойки - 26. За сравнение, през 2019 г. техният брой е бил 20.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!