Обратно към категорията

Нови дати и нови правила за матурите заради слабите резултати

Добавено на: 17.07.2023 12:05
   

Догодина матурите ще бъдат с нови дати и по нови правила. Промените ще бъдат направени заради стряскащите резултати от тазгодишните изпити.

Според просветния министър проф. Галин Цоков, оценителите не са били достатъчно подготвени. До няколко дни ще излезе за обсъждане и графикът за провеждане на изпитите през новата учебна година. Предвидено е тези след седми клас да се изтеглят с една седмица назад, за да се разделят от външното оценяване след десети клас, съобщи още образователният министър. Така провеждането на изпитите и проверяването щяло да е по-спокойно и целенасочено.

"Предвидили сме изпитите да бъдат изтеглени с една седмица назад, в края на учебната година и те да се разделят от външното оценяване след 10 клас", каза министър Цоков.

"В момента обсъждаме няколко основни проблеми, свързани пряко с резултатите от изпитите. На първо място по-целенасочена работа с колегите, които са оценители, защото процеса на оценяване е важен процес, за който трябва самите оценители да бъдат подготвени и да синхронизират своите виждания за критериите и показателите за оценките. Това се отнася за отворените въпроси, които са насочени към по-високи нива на мислене", обясни Цоков.

"Ще има допълнителна работа с учителите, които съставят задачите, за да бъдат те по-адекватни към различните равнища и да са по-близки до практиката. Там субективността при оценяването е по-голяма", каза още той.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ветеринари влязоха във фермата на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!