Обратно към категорията

Нови противоепидемични мерки влизат в сила от 27 ноември

Добавено на: 25.11.2020 10:36
Снимки: Pixabay.com
   

Удължава се епидемичната обстановка у нас с два месеца, считано от 1 декември до 31 януари. На базата на това решение се въвеждат временни противоепидемични мерки от 27 ноември, петък, до 21 декември, понеделник, съобщават от БТВ.

Здравният министър Костадин Ангелов уточни, че те влизат в сила в петък вечерта - тоест учениците ще бъдат на училище, а моловете ще работят през деня.

- Преустановяват се всички учебни занятия във всички образователни институции. В това число влизат всички ученици от 1. до 12. клас.

- Преустановяват се всички извънкласни дейности и занимания - дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда за всички възрастови групи.

- Преустановява се обучението във всички висши училища.

- Преустановява се обучението в езиковите центрове, образователните центрове и други обучителни центрове и школи.

- Преустановяват се посещенията в детски градини и ясли, както и в детски центрове и клубове, предоставящи организирани групови услуги за деца.

- Преустановява се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тиймбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма.

- Преустановява се провеждането на всички групови културни и развлекателни мероприятия. Изключение се допуска по отношение на театрите при заетост на местата до 30% от общия им капацитет, спазване на физическа дистанция наймалко от метър и половина и задължително носене на предпазни маски.

- Не се допуска организирането и провеждането на събирания и тържества от частен характер с присъствие на повече от 15 души.

- Преустановяват се всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица до 18-годишна възраст, с изключение на международните спортни състезания, които са започнали към датата на влизане в сила на тази заповед.

- Всички спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица над 18-годишна възраст и международните спортни състезания за лица до 18-годишна възраст се провеждат без публика.

- Преустановяват се посещенията във фитнес центровете.

- Преустановяват се посещенията във всички заведения за хранене и развлечения. Допускат се само доставки или взимане на храна за дома и офиса.

- Преустановяват се посещенията в игралните зали и казината.

- Преустановяват се посещенията на търговските центрове и търговските центрове тип мол, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеки, оптики, дрогерии,

зоомагазини, банки, застрахователи, доставчици на платежни услуги, офиси на телекомуникационни оператори и други доставчици на съобщителни услуги в тях.

- Преустановява се провеждането на групови туристически пътувания, екскурзии с организиран транспорт в страната и чужбина и групови посещения на туристически

обекти в страната.

Какво остава отворено?

- Магазините, които са малки и са в кварталите, продължават да работят.

- Всички институции от религиозен характер на територията на страната ще бъдат

отворени.

- Парковете и градинките също ще останат отворени.

Няма да има и вечерен час в нито една сфера, поясни здравният министър. Той допълни, че всичко, което не е споменато в тази заповед, не е забранено.

Какво ще се случи след 21 декември?

„Всички мерки, които взимаме в момент, целят да намалят темпа на

разпространение на заразата. Наясно сме, че те не могат да спрат разпространението му, а просто ще дадат глътка въздух на здравната система, за да може тя да работи по-ефективно“, каза Ангелов.

Според изчисленията мерките ще дадат резултат около 15-16 декември.

„Не сме казали, че всички мерки ще отпаднат автоматично на 21 декември, а че ще започнем да разхлабваме мерките тогава. Основната ни идея е хората да прекарат спокойно предстоящите празници“, уточни здравният министър.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

МЛАДИ МЪЖЕ СПАСИХА КУЧЕ ОТ УДАВЯНЕ И ОТКРИХА СТОПАНИТЕ МУ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!