Обратно към категорията

Новите правила в новите избори през април

Добавено на: 23.02.2023 08:46
   

В предстоящите избори ба 2 април машините няма да изчисляват резултатите - вместо протокола от устройствата, който спестяваше както работа, така и грешки, сега валидно ще е числото, което са преброили членовете на секционните комисии. Така още тук се създават редица рискове, най-малкият от които е свързан с човешките грешки при сумирането. Има възможност за противодействие - машините все пак да принтират протокол, който да се използва за контролно сверяване на данните. Към момента обаче ЦИК все още не се е произнесла по казуса.

Резултатите все пак ще се пазят в паметта на машините, но те ще могат да се използват само за доказателство при съмнения за манипулации. 

Друга новост е въвеждането на защитена хартия за бюлетини от машинно гласуване, както вече се наричат разписките от машините. Тук възникна друга трудност - такава хартия в печатницата на БНБ няма. Заради това за вота на 2 април ще бъде осигурено по-малко количество хартия и в секциите ще има по две ролки, вместо по три, както беше досега. Заради това съществува риск те да не стигнат и поради тази причина на някои места изобщо да няма машинно гласуване. Дали това ще се случи ще стане ясно след като ЦИК определи прототип на разписките - ако те са по-дълги от досегашния размер, каквито са очакванията, то в големите секции ролките от по 80 метра всяка могат да не стигнат.

В секциите с над 300 избиратели отново ще се гласува както с машина, така и с хартия. За последен път в големите секции в страната се гласуваше така на изборите на 4 април 2021 г. 

Промяната, която ще видят избирателите, е изчезването на тъмните стаички. Според Изборния кодекс те следва да бъдат заменени с "паравани за гласуване", които би следвало да изглеждат по сходен начин с параваните на машините. Те обаче няма да са универсални, както предложи ЦИК. Вместо това Министерският съвет реши да се изработват, както досега, като на тях трябва да бъде залепена примерна бюлетина, изобразяваща всички партии и коалиции и техните номера.

Друга новост е създаването на "звено за управление на машинно гласуване" към ЦИК. Новата структура би следвало да подпомага комисията при вземането на решения, свързани с този тип гласуване. 

Новост е въвеждането на видеозаснемане и видеонаблюдение. Такова за първи път ще има на 2 април. До момента ЦИК реши без камери да бъдат секциите в чужбина и подвижните урни. Към този момент комисията обаче не знае как точно ще се случи видеонаблюдението при броенето, какви камери ще се използват и къде ще се качват записите. Отговор на тези въпроси трябва да дадат  Министерството на електронното управление и „Информационно обслужване“ АД. 

Камерите в училищата няма да се изпозват в изборите.

ЦИК реши, че на камерите ще се вижда как е гласувано в съответната бюлетина и има ли и каква отбелязана преференция. Ще се проследява и попълването на протокола. Камерите следва да се включват след края на изборния ден и да се изключват след приключването на протокола. Не е решено обаче дали ще се виждат членовете на СИК.

Членовете на СИК ще получават по-високи възнаграждения. На предходните избори те получаваха по 85 лв., докато сега те следва да получат минимум една четвърт от минималната работна заплата - т.е. 195 лв.

В секции извън страната пък трябва да има поне по един държавен служител или лице, работещо по трудов договор в държавната администрация. Те трябва да бъдат назначавани по предложение на министъра на външните работи. Очакванията са тази промяна да затрудни работата, тъй като голям брой държавни служители ще бъдат командировани за вота.

Източник: offnews.bg


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Времето в Ямбол

Видео

Стотици хиляди лева дължи санираща фирма за просрочие и липса на качество в Сливен
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!