Обратно към категорията

НС обсъжда отмяната на т. нар. "златни паспорти"

Добавено на: 16.02.2022 08:43
   

Отмяната на т. нар. "златни паспорти" влиза на първо четене в Народното събрание.

В седмичната проектопрограма са включени три законопроекта за изменение и допълнение на закона  за българското гражданство, внесени от Министерски съвет и ДПС, като обсъждането им е точка първа за утрешното пленарно заседание. Днес парламента ще обсъди окончателните промени в закона за електронното управление, с които се  закрива Държавна агенция "Електронно управление" и се създава ресорен министър, който да осъществява тази политика. 

Промените в Закона за българското гражданство са пряко свързани с т. нар. "златни паспорти", като правителството и ДПС са внесли идентични промени, с които се предвижда отмяна на възможността за предоставяне на българско гражданство при облекчени условия срещу направени инвестиции. 

От Министерски съвет мотивират измененията с липсата на реални инвестиции в българската икономика, тъй като чрез тях не се откриват нови работни места. 

От своя страна, ДПС допълват в своите мотиви, че в редица доклади на Европейската комисия се съдържат критики по отношение на механизма за придобиване на българско гражданство срещу инвестиции.

Отделно от тези два законопроекта, е включен за обсъждане и трети с  промени в същия закон, с които водещите вносители от ДПС, Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски, предлагат в тримесечен срок от влизането в сила на закона да се извърши пълна проверка на всички преписки по придобиването на българско гражданство чрез инвестиции. 

Предвидено е и прекратяване на  гражданството, ако при проверката се установи нарушение по осъществяването и поддържането на инвестицията в срок. В днешното пленарно заседание депутатите окончателно решават за създаване на орган по осъществяване на политиката за електронно управление. 

Предвижда се със закриването на Държавна агенция "Електронно управление" правомощията й да се прехвърлят към новия министър на електронното управление, който ще управлява и информационните технологии, чиято дирекция се прехвърля от транспортното министерство. 

В дневния ред на парламента днес е и проектът на решение, с който се открива процедура за избор на нов управител на Българската народна банка.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ЛИКЪТ НА БОТЕВ Е ИЗРИСУВАН НА СГРАДАТА НА ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ОКОП
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!