Обратно към категорията

Няма да има поскъпване на парното от 1 януари 2023 г.

Добавено на: 01.11.2022 10:43
   

Комисията за енергийно и водно регулиране ще определи днес цената на природния газ за ноември, по която общественият доставчик "Булгаргаз" да продава природен газ на крайните снабдители. Днес „Булгаргаз“ ще внесе в комисията актуални данни, формиращи цената на природния газ за м. ноември, отчитащи котировките на газа на международните пазари, актуалния валутен курс за месеца, както и условията по договорите за доставка с търговци на природен газ. Регулаторът веднага ще приеме решение, с което ще утвърди цената за месец ноември 2022 г., по която „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Необходимото количество за м. ноември е осигурено и със сключени два договора за доставка на втечнен природен газ /ВПГ/ с търговци на природен газ от региона. Договорите са сключени след организирани тръжни процедури. В резултат на това изцяло са осигурени необходимите количества за м.ноември. В заявлението си дружеството е посочило, че договорените количества природен газ, надвишаващи заявките на клиентите за м. ноември, ще бъдат използвани за нагнетяване в ПГХ „Чирен“ и за продажба на свободния пазар.

„Цената на газа за месец ноември ще бъде значително по-ниска от посочената в първоначалното заявление и се очаква да бъде под 130 лв/MWh“, заяви на открито заседание на 27 октомври изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Деница Златева. Така цената ще е с около 45 % по-ниска в сравнение с м.октомври, а намалението спрямо м. септември е 64 на сто.

Предвижданото понижение е в резултат на изгодните доставки по газопровода IGB, по който получаваме пълните количества азерски газ на договорената цена. Важна роля за по-ниската цена има и чувствителното намаление на борсовите индекси на международните газови пазари и постигнатите изключително добри отстъпки на търговете за доставка на втечнен природен газ. Спрямо актуалните газови индекси тези отстъпки варират между 38 и 50 процента, поясни Деница Златева. Тя допълни, че "Булгаргаз" продължава да нагнетява свободни количества газ в хранилището в Чирен и е постигнат обем от 300 млн. куб. метра. До края на м. октомври всички свободни дневни количества ще продължат да бъдат нагнетявати в газохранилището.

„Няма съмнение, че международният тренд за понижаване на цените на природния газ е в интерес на всички български потребители – битови и стопански. Ако на 1 ноември КЕВР утвърди цена от около 130 лв/MWh, това ще бъде най-ниската цена от месец март досега“, заяви на откритото заседание председателят на КЕВР доц.Иван Иванов. Според него другият съществен елемент за по-ниската цена за м. ноември е, че търговете на „Булгаргаз“ са проведени при прозрачна процедура, което дава много добри резултати, предвид големия брой участници в тях. „Направените изчисления показаха, че ако към 11 октомври т.г., когато беше внесена прогнозна цена от 166 лв./MWh, тази цена беше формирана на база на договорите за доставка от Азербайджан и от „Газпром“, нейната стойност би била 190.34 лв./MWh Ако доставките бяха азерски газ плюс отказаните от служебното правителство договорени от предшестващия кабинет танкери с втечнен газ от американската компания "Шанийр", цената през ноември би била 179 лв./МВтч. И в двата случая цената е по-висока от сега постигнатата, и в двата случая това щеше да ощети българските потребители", заяви доц. Иван Иванов.

Председателят на регулаторът информира също, че към момента газохранилището в Чирен е запълнено на 88 % и при максималния възможен темп на нагнетяване от 0.5 % дневно, до 1 ноември неговият обем ще достигне 90 на сто, което е над европейските изисквания за 80% запълняемост.

Заради очакваното поевтиняване на природния газ няма да се наложи регулаторът да повиши цените на парното и топлата вода от 1.01.2023 г.

Категоричното становище на Комисията е битовите потребители да останат на регулирания пазар до края на 2025 г. „България е декларирала пред Европейската Комисия, че тези потребители нормативно ще напуснат регулирания пазар до 31 декември 2025 г. Считам за неудачни всякакви опити това да се случи предварително, особено при сегашната ситуация на сериозно повишение на цената на електроенергията. Това е становището на КЕВР, което ще бъде отстоявано“, подчерта доц. Иванов.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Мигранти, един от които нелегален, надападнаха с нож мъж пред детето и жена му
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!