Обратно към категорията

Няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море, прогнозата до 15 юли се запазва благоприятна

Добавено на: 08.07.2023 10:01
   

Няма данни за замърсяване от Украйна в българската акватория на Черно море, съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). 

Прогнозата за северозападната част на Черно море до 15 юли се запазва благоприятна, като потенциалните замърсители циркулират в изключителната икономическа зона на Украйна, посочват от Министерството. 

МОСВ осигурява редовно наблюдение на състоянието на морските води след разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“, разположен на река Днепър на територията на Украйна.

Последните данни от наблюдението не показват замърсяване на българската акватория с потенциални замърсители вследствие на инцидента. 

МОСВ наблюдава и движението на две петна от нефтопродукти в изключителната икономическа зона на България. Според данните, до 15 юли те няма да навлязат в териториалното море, като след 10 юли движението им се забавя. Движението на южното петно се ориентира на северозапад и няма притеснения, свързани със зоните за къпане по българското Черноморие. 

Басейнова дирекция „Черноморски район“ и Регионална лаборатория - Варна към Варна към Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) следят състоянието на черноморските води в три допълнителни пункта в бреговата зона, които бяха определени в отговор на нововъзникналата ситуация – Дуранкулак бряг, Шабла бряг и Калиакра бряг. МОСВ е в постоянен обмен на информация с украинските, молдовските и румънските власти за потенциално замърсяване на водите в Черно море.

Мониторингът за състоянието на морските води е координиран с Министерството на здравеопазването и Министерството на туризма за спокойното протичане на туристическия сезон.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Времето в Ямбол

Видео

ЛИКЪТ НА БОТЕВ Е ИЗРИСУВАН НА СГРАДАТА НА ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ОКОП
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!