Обратно към категорията

Няма промяна в цените на основните храни въпреки COVID-19 кризата

Добавено на: 06.07.2020 08:29
   

Към момента промяна в цените на основните храни в потребителската кошница на българите няма. Промяната стана в края на 2019-а, когато имаше световни тенденции за покачване на цените - млечните продукти поскъпнаха, захарта. Сега вече пети месец сме свидетели на обратните тенденции за понижаване, обяви в Сутрешния блок на БНТ Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

По думите му пандемията от коронавируса е повлияна на пазара, но от логистична гледна точка.

"Спада цената на захарта, при ориза има скок с 15-20 стотинки", пресметна той.

"Но българският вътрешен пазар нито COVID го притесни, нито нищо. Нашите търговци имаха едно брилятно поведение - много висока конкурентност, стабилен пазар", отсече Иванов.

Според него през пролетта се наблюдавали високи цени на доматите и краставиците, но причината е неблагоприятният климат от средата на май до края на юни. Тенденция, наблюдавана и в цяла Европа.

"Последната седмица буквално имаме срив в цената на доматите, буквално с един лев. Пиперът, картофите, лука са на цени под миналата година. При ягодите и черешите цените са стабилни, вероятно заради дъждовете", допълни експертът.

Владимир Иванов настоя, че цените на едро не са се покачили драстично, защото сравнено със същия период на миналата година, има разлика от 6 лева, нагоре.

"Това се дължи на по-висока цена на свинското месо от африканската чума... Има алчни индивиди по пазарите, които твърдят и лъжат потребителите, че цената им е висока, заради по-скъпите цени на борсите и тържищата", коментира той.

Илия Илиев, производител на плодове и зеленчуци твърди, че на "Женския пазар" в столицата продава на цени от миналата година.

"Кой си има клиенти и стоката му е хубава, си има клиенти. Сега, при тази пандемия, продавам даже повече, отколкото през миналата година", настоя той пред камерата на БНТ.

И все пак: Различни са цените по пазарите, като на Герена и на Женския пазар можете да си купите домати под и малко над три лева, то на тържището в Ситняково цената стига и до 8 лева.

БНТ


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ЛИКЪТ НА БОТЕВ Е ИЗРИСУВАН НА СГРАДАТА НА ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ОКОП
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!