Обратно към категорията

Обществено обсъждане на проекта за нов Закон за съдебната власт

Добавено на: 26.03.2024 06:34
   

Министерството на правосъдието (МП) официално започва общественото обсъждане по новия проект за Закон за съдебната власт. Това съобщиха от правосъдното ведомство.

На съвместно събитие МП и Българският институт за правни инициативи (БИПИ) организират във вторник дебат по текстовете от 11:00 ч. в Гранд-хотел „София“. В центъра на обсъждането ще са основните предлагани структурни и функционални реформи в съдебната власт. Поканени за участие са представители на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, на гражданския сектор, академичната общност и медиите. В продължение на конституционните изменения, които въвеждат съществени промени в управлението и функционирането на съдебната власт, новият Закон за съдебната власт има важно значение не само за органите на съдебната власт и магистратите, но и за цялото общество, посочват от правосъдното министерство. 

Акцентите на публичното обсъждане ще са предлаганите структурни реформи, включващи създаването на Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет, мястото на прокуратурата спрямо съда и др. Специално внимание се отделя и на функционалните реформи – кадровата политика и контролната дейност в съдебната власт, както и функциите на прокуратурата в наказателния процес. 

Основните положения в новия устройствен закон на съдебната власт са засилване ролята и самоуправлението на съда, въвеждане на изискване за партийна неутралност за членовете на висшите органи на съдебната власт, намаляване на правомощията на главния прокурор до административен ръководител на Върховната прокуратура, регламентиране на ясни и прозрачни процедури за конкурси, кариерно развитие и командироване на магистратите.

В новия Закон за съдебната власт се изпълняват конкретни препоръки от становищата на Венецианската комисия и от Доклада за върховенство на правото на ЕК, посочват още от ведомството.

Проектът е публикуван за обществено обсъждане. Срокът за предоставяне на мнения, становища, препоръки и др. е 20 дни.

Източник: БТА


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Окончателно: ВАС отмени заповедта на ОДБХ – Ямбол за евтаназия на стадото на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!