Обратно към категорията

Общинските комисии няма да отварят чували и броят бюлетини

Добавено на: 04.10.2023 10:19
   

Нови машини за гласуване няма да се купуват за местните избори. Към момента ЦИК разполага с общо 12 837 машини за гласуване и нови няма да се взимат. Това заяви шефът на ЦИК Камелия Нейкова пред bTV по повод предстоящите местни избори на 29 октомври.

Нейкова добави още, че всичко, което пожелаят депутатите относно машинното гласуване, може да бъде проверено. Според нея няма нищо лошо да бъде създадена временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства около машинното гласуване.

Избран е изпълнител за софтуера на машините за гласуване. Създателят на софтуера е Смарт Матик, с които ЦИК още след изборите през парламентарните избори през април провежда многократни разговори с идеята да бъдат директен партньор на държавата. Около 2 млн. лв. е цената, която Смарт Матик определи за надграждане на софтуера на машините. ЦИК са поставяли въпроса за български софтуер за машините пред всеки един Министерски съвет. Имало е такава идея да се възложи на Българска академия на науките за разработване на софтуер за машините. Скъпо е машинното гласуване, гласуването с хартиените бюлетини не е евтино, но трябва да се приложи така, както е решил законодателят.

ЦИК са одобрили протоколите на Секционните избирателни комисии (СИК), така че да не се сумират числовите данни от хартиеното и машинното гласуване. Сумирането ще става при предаване на протоколите в Общинските избирателни комисии (ОИК) и ще се извършва в изчислителния пункт от "Информационно обслужване". Няма да се отварят чували и няма да се броят бюлетини, увери Камелия Нейкова.

"Работете по-бавно, попълвайте черновата, после електронния протокол, преброете хубаво резултата и тогава предавайте официалните резултати", призова Нейкова членовете на ОИК и СИК.

Източник: news.bg


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!