Обратно към категорията

Одобрен e проектa за разкриване и функциониране на Кризисен център в община Ямбол

Добавено на: 11.01.2021 19:42
   

Договор за безвъзмездна финансова помощ за изпълнение на проект BG05M9OP001-2.029-0013 „Разкриване и функциониране на кризисен център в община Ямбол“, одобрен с Решение № РД-21-73/08.12.2020 г. на Ръководителя на Управляващия орган на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020“, беше подписан от кмета на община Ямбол Валентин Ревански на 11 януари 2021 година, понеделник.

Проектът е финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Общата стойност на проекта е 249 776,19 лева, от които европейското финансиране (85 %) е 212 309,76 лева, а националното финансиране (15%): 37 466,43 лева.

Безвъзмездна финансова помощ е в размер на 249 776,19 лева.

Проектът предвижда разкриването и предоставянето на нов за община Ямбол вид социална услуга „Кризисен център“ с капацитет 12 места. Услугата ще осигурява защита на деца и лица пострадали от насилие, трафик или друга форма на експлоатация. Потребителите ще могат да ползват услугата до 6 месеца в рамките на една календарна година. Услугите са насочени към оказване на индивидуална подкрепа, задоволяване на ежедневните потребности и правно консултиране на потребителите и социално-психологическа помощ, когато се налага незабавна намеса.

В сградата на Кризисния център, която ще бъде ремонтирана, оборудвана и обзаведена по проект по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., ще бъдат обособени кабинети за административния персонал и специалистите, стаи за потребителите с осигурени подходящи условия за лично пространство и уединение, и помещения за общи дейности с останалите потребители и екипа на центъра.

Услугите в центъра ще се предоставят в две звена: Звено за кризисна интервенция и Звено за психо-социална подкрепа.

За предоставяне на услугата в центъра ще се извърши подбор, наемане и обучение на персонал. Ще бъдат назначени квалифицирани специалисти за предоставяне на социални услуги, в т.ч. социален работник, психолог, възпитател, медицинско лице, административен и помощен персонал и при възникнала необходимост - външни тесни специалисти и консултанти от различни сфери, като вида и броя им ще бъде съобразен с изготвените индивидуални социални оценки на потребителите.

След приключването на проекта Община Ямбол ще продължи да предоставя услугата като делегирана държавна дейност.

С разкриването на Кризисния център ще се допълни и разшири съществуващата мрежа от социални услуги в общността на територията на община Ямбол. Чрез услугите ще се подобри качеството на живот на лица от целевите групи и техните семейства.

Към момента в процес на изпълнение е проекта за ремонт, оборудване и обзавеждане на Центъра. Непосредствено след приключването на ремонта на сградата, предназначена за Кризисен център, той ще започне да функционира.

Продължителност на проекта е 15 месеца, считано от 1 април 2022 година. Подготвителните дейности са в рамките на един месец.

Планираната дата за стартиране на предоставяне на услугата „Кризисен център“ в община Ямбол е 1 май 2022 година.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Мигранти, един от които нелегален, надападнаха с нож мъж пред детето и жена му
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!