Обратно към категорията

Огнеборците настояват за 15% увеличение на средствата за персонала

Добавено на: 30.06.2023 10:26
   

Управителният съвет на Национален синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец” настоява за увеличаване на средствата за персонал с не по-малко от 15% в проекта на бюджет за МВР за 2023 г. и запазване на сумите за издръжка и капиталови разходи за ведомството поне на нивата от 2022 г., посочват от синдиката в отворено писмо до медиите.

Те допълват, че не са доволни от заложените параметри в проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2023 г., касаещи Министерството на вътрешните работи, който предвижда увеличение на разходите за персонал с 10% за структурите, които не са получили увеличение през 2022 г., и 15% за структурите в общинската администрация.

От синдиката заявяват, че оценяват положително голяма част от предвидените допълнителни разходи под формата на дискреционни мерки, особено в областта на пенсионната система, но не са предвидени средства за ръст на разходите за
персонал в бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет, сред които е и МВР.

Това води до невъзможност за увеличение на работните заплати и съответно до значително намаляване на покупателната способност и обедняване на служителите, имайки предвид високото ниво на продължаващата инфлация на годишна база и през 2023 г.

БТА припомня, че проектът за бюджет за 2023 г. е разчетен при 3% дефицит на начислена основа и 2,5% на касова основа. Министърът на финансите Асен Василев заяви преди дни, че се запазва макрорамката на бюджета, предложена от служебния кабинет, с цел проектът да влезе по-бързо в Народното събрание и "да имаме приет бюджет до края на м. юли".


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Първа пенсионерска Спартакиада в Тунджа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!