Обратно към категорията

Основните храни поскъпнаха с нови 10% в последните 20 дни

Добавено на: 24.10.2022 10:37
   

Само за последните 3 седмици цените на основните хранителни стоки по тържищата в страната поскъпнаха с нови 10%, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Тенденцията не е само в България, това се случва в целия ЕС и икономисти предричат, че тази нова вълна ще продължи и догодина. 

През последната седмица няма драстичен скок на цената на едро на никоя стока, но от началото на октомври вече се е натрупал значителен ръст на цените от около 10%, след като от юли до септември по тържищата имаше известно затишие. Това оскъпяване обхваща всички основни хранителни продукти, като при някои от тях вече има абсурдно високи цени.

Например кренвиршите, чиято цена на едро до началото на лятото беше около 4,20 лв. за килограм, през третата седмица на октомври стигна 5 лв. Това се отнася само за пилешките кренвирши, другите се още по-скъпи, а в магазините цените на някои вече минават 10 лева за кг. Повечето потребители не усещат това, защото купуват разфасовки от по 400-500 грама, но цената на практика е равна на пилешкото месо и близо до тази на свинското. Дори най-качествените кренвирши обаче се произвеждат от фино смилане на всички остатъци при производството на месо и на практика оползотворяват отпадъците, които не могат да се вложат в нищо друго. Дори по стандарт водното съдържание в тях е много високо, над 50%, а се влагат и добавки, които задържат вода, така че това изкуствено увеличава теглото им.

Пилешкото месо може да се намери в някои райони на страната на доста по-ниска цена от кренвиршите, например в София и в Пловдив. Най-скъпо струва цяло замразено пиле в Шумен и Силистра, където на едро е 7 лв., а в магазините – по 12 лв.

Кайма смес от 50% свинско и 50% телешко струва по-скъпо от пилешкото, на места цената на едро стига и дори прехвърля 9 лв. за килограм. Още по-скъпи са трайните колбаси, чиято цена по тържищата е средно над 11 лв., като това обхваща и всички видове луканки. Дори тяхната цена обаче вече е съизмерима с тази на кренвиршите.

Източник: 24chasa.bg


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!