Обратно към категорията

Отбелязваме 147 години от избухването на Априлското въстание

Добавено на: 01.05.2023 09:52
   

Отбелязваме 147-ата годишнина от избухването на Априлското въстание. По традиция възстановки на събитията от април 1876 г. ще бъдат направени в Панагюрище, Клисура и Копривщица.

На военноисторическата възстановка в Панагюрище се очаква да присъства и председателят на Народното събрание Росен Желязков.

В Клисура - града на Боримечката, годишнината ще бъде отбелязана с уникална възстановка на героичните събития. В този грандиозен спектакъл, който възпроизвежда историческите събития, се очаква да участват стотици доброволци от цялата страна.

Според председателя на клисурския клон на дружество "Традиция" Николай Николов се очаква около 135 човека да се включат във възстановката. "Пресъздаваме избухването на въстанието, всеобщия ентусиазъм на клисурци, излизането на позициите на Зли дол и Шайковица, воденето на боеве с потерите на Тосун бей и погрома на въстанието", обясни той. 

По думите му клисурци са се радвали на 6 дни свобода, а след това градът е опожарен и разрушен до основи, жертвите са над 400. "Камбаната на църквата "Свети Никола" се пази като светиня - тя е в НИМ, от тук започва въстанието. Днес в Клисура има нейно точно копие. Ще започнем със звън на камбаната, който ще възвести началото на въстанието. Всички оръжия във възстановката са автентични, някои са участвали във войните през възрожденския период", заяви Николов.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Проверка на прокуратурата не посочи виновни за натровените ученици в Дражево
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!