Обратно към категорията

Отбелязваме Деня на чистите ръце

Добавено на: 15.10.2021 09:04
   

Светът отбелязва на 15 октомври Деня на чистите ръце. Традицията води началото си от 2008 г., обявена от Общото събрание на ООН за Световна година на хигиената.

Идеята е да се повиши информираността на обществеността за значението на миенето на ръцете, като мярка за предпазване от болести. Мотото на деня за 2021 г. е: „Нашето бъдеще е в ръцете ни. Да бъдем заедно”.

Миенето на ръцете беше една от първите препоръки на Световната здравна организация, заедно с носенето на маски, в борбата срещу разпространението на COVID-19.

Лекарите казват, че здравето на населението директно зависи от миенето на ръцете. Немитите ръце са причина за поглъщане на патогени на холера, дифтерия, хелминтни инфекции, грип, вирусни и други опасни заболявания в човешкото тяло.

В първата седмица на октомври в страната са регистрирани общо 15 400 случая на остри заразни заболявания срещу 12 130 случая за предходната седмица, научи 999 от Министерството на здравеопазването. От тях 2 060 са случаите на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) срещу 1 398 случая за предходната седмица.

Общата заболяемост от грип и ОРЗ за страната е 54,37 на 10 000 души срещу 37,41 на 10 000 души за предходната седмица.

Регистрирани са също: 22 случая на вирусен хепатит, 54 случая на ентероколит, 63 случая на варицела.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Овладяха пожара над Котел с участие и на хеликоптер
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!