Обратно към категорията

Отбелязваме Световния ден за борба с инсулта

Добавено на: 29.10.2022 10:31
   

Редица градове в България се присъединяват към националната кампания „Всяка минута е ценна! Научете симптомите на инсулта“ във връзка с отбелязване на Световен ден за борба с инсулта – 29 октомври. В знак на съпричастност в събота в 19.00 часа мостът в Морската градина в Бургас ще бъде осветен в лилаво - цветът на борбата с инсулта, съобщиха от общината в крайморския град.

Видео клип ще бъде излъчван на системата от информационни киоски в Бургас, а гражданите ще могат да се информират и от щендер с брошури, поставен в административната част на сградата на Община Бургас и чрез плакати, поставени в автобусите на градския транспорт.

Кампанията, която ще продължи до 15 ноември, се организира от Асоциацията за инсулт и афазия в България и е подкрепена от Министерството на здравеопазването, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България и Националното сдружение на общините в България.

Освен в Бургас, в инициативата се включват още София, Пловдив, Варна, Русе, Плевен, Силистра, Добрич, Враца, Велико Търново.

От Асоциацията за инсулт и афазия се обръщат с апел към всички българи да отделят няколко минути, да се запознаят със симптомите на инсулта и поведението при тяхното установяване. Те приканват българите за да изтеглят и да се запознаят с приложението STROKE RISKOMETER, с чиято помощ могат сами да определят своя риск, да се предотврати инсулт и да се спаси човешки живот:

В края на миналата година, България се присъедини към Европейския план, като припозна една от основните му цели – намаляване броя на инсултите с 10 на сто до 2030 година. Това може да се постигне с правилна превенция, отбелязват от асоциацията. Като първа и основна стъпка се препоръчва научаването на симптомите на инсулта и правилната реакция при тяхното установяване.

Инсултите са втората по честота причина за развитие на деменция, най-честата причина за епилепсия в напреднала възраст и много честа причина за депресия.

Съгласно данните на Министерството на здравеопазването, в България се регистрират годишно 35 000 случая с мозъчен инсулт. От тях повече от 7000, завършват с летален изход. Преживелите мозъчният инсулт, с различна степен на инвалидност годишно са повече от 28000. При 10 % от оцелелите инвалидността е тежко проявена и изисква допълнителни грижи и помощ от семейството, близките и обществото. От преживелите мозъчни инсулти 25-50% са с говорно-речеви нарушения (афазия), като при половината от тях тези инвалидизиращи нарушения остават трайни.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Поставиха паметна плоча и кръстиха площад на името на певицата Елена Граматикова
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!