Обратно към категорията

Откриха металургичен център от Първото българско царство

Добавено на: 26.07.2020 14:10
   

Средновековно селище от Първото българско царство и металургичен център от този период разкриха археолози в района на Ловешкото село Брестница. Разкопките са на мястото, където се изгражда нов участък от автомагистрала "Хемус". При направените разкопки археолозите са открили находки от периода на Първото българско царство от 9-и 10-и век, съобщава БНР.

"Сред тях са пет металургични работилници с отлично запазени пещи за топене на желязна руда и над 10 жилища, вкопани в земята, характерни за този период, като находки, впечатляващи са тези предмети, които са остатък от производството. Руда са взимали от близката Васильовска планина. Движимите находки са също множество, имаме въоръжение, множество стрели, имаме нагръдни кръстове от групата на така наречените "енколпиони", пръстени, керамични съдове, един богат репертоар от находки, които в даден момент ще бъдат представени и отнесени в музей", каза в предаването "Рано в неделя" д-р Стилиян Иванов от Националния археологически институт.

При разкопките са открити три пещи, които не са работили синхронно едновременно. Как са използвани пещите за топене на руда, допълни археологът:

"Запълват я с пластове от дървени въглища и руда, след което запечатват входа посредством тази керамична вратичка, от която е останало това парче, след което през малък отвор вкарват керамична тръбичка и с мяхове помпят докато достигнат температура от 1200, 1300 градуса докато се получи този полуготов продукт, който те дообработват в тази пещ, която ние наричаме ковашка".


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

МЛАДИ МЪЖЕ СПАСИХА КУЧЕ ОТ УДАВЯНЕ И ОТКРИХА СТОПАНИТЕ МУ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!