Обратно към категорията

Откриват груповия лов на дива свиня и местен дивеч

Добавено на: 01.10.2023 09:52
Снимки: архив
   

Груповият лов на местен дребен и едър дивеч и груповия лов на дива свиня се открива днес. По този повод от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) напомнят, че е задължително предаването на проби за изследване за заболяванията Африканска чума по свинете (АЧС) и трихинелоза.

Вирусът на АЧС не засяга здравето на хората, но изследването е необходимо за проследяването на нови огнища на болестта, както и за набелязването на мерки за борба със заболяването.

От Агенцията напомнят, че изследването за трихинелоза е изключително важно за свеждане до минимум на риска от заразяване на хората при консумация на месо от отстреляни диви свине. Изследването се извършва в акредитирани лаборатории вкл. и в лабораториите на БАБХ.

При констатиране на положителен резултат за трихинелоза, лабораторията незабавно информира директора на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ), официалния ветеринарен лекар на общината, където е отстреляно дивото прасе и контактното лице от ловната дружинка, за предприемане на необходимите мерки за обезвреждане на месото. Положителната проба се изпраща в Националната Референтна лаборатория за диагностика на трихинелозата към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт. Месото от положителното диво прасе се проследява, събира и изпраща за обезвреждане.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

МЛАДИ МЪЖЕ СПАСИХА КУЧЕ ОТ УДАВЯНЕ И ОТКРИХА СТОПАНИТЕ МУ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!