Обратно към категорията

Отстраняват временно служителите, допуснали теч на радиоактивна вода от АЕЦ „Козлодуй“

Добавено на: 27.06.2024 14:11
   

Служителите, които са допуснали поради небрежност на 18 юни да има теч на радиоактивна вода извън контура на съоръжението, са временно отстранени от работа. Това съобщи служебният енергиен министър Владимир Малинов, който беше изслушан по темата в Народното събрание, предаде БНТ.

Отстранените служители ще преминат през допълнително обучение и психо-физични анализи.

Министърът е поискал подробна информация за инцидента.Според нея се е наложило шести блок на АЕЦ "Козлодуй" да бъде спрян заради проблеми в неядрената част на блока и протечки в парогенератора, където е радиоактивната вода.

По отношение на конкретната авария, от 14 до 17 юни са изпълнени всички тези етапи, на 18 тръгват да правят проби, подава се азот под налягане, оперативният персонал не е осъществил контрол при тази операция и част от топлоносителя е бил изпуснат от контура. Изливането е настъпило по време на дневната смяна в 7,25 ч. Датчиците са показали че при предишните смени не е имало изливане - около 8-8,5 кубика в херметична зона", обясни министърът.

При извършения оглед е констатирано, че разлива е по външния контур на парогенератора. Извършен е оглед на съседно оборудване, след положително становище е продължена работа. Всички дейности са извършени при дозометричен контрол, няма облъчване на персонала, нито изливане на радиоактивна вода извън зоната.

Освен това министърът уверява, че не е имало други случаи на изтичане на радиоактивни води.

На 25 юни Малинов отрече да е имало изтичане на радиоактивни води в река Дунав. По думите му няма опасност за населението и околната среда.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

БАБА ДОРА ОТ ШАРКОВО, ВЪВ ВИДЕО НА РАДИО 999, ДОСТИГНАЛО ДО МИЛИОНИ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!