Обратно към категорията

Отстъпката за гориво вече е факт, но бензиностанциите решават дали да я предлагат

Добавено на: 09.07.2022 09:44
   

От 12 часа тази вечер отстъпката от 25 ст. на литър гориво за собственици на лични автомобили вече е факт. В предаването "Събудие се" на NOVA Георги Тенев от "Асоциацията на българските търговци на горива" съобщи:

„Реално вече отстъпката е факт и всеки може да се възползва на обектите, които имат желание и възможност да я предоставят за горивата, посочени в Закона за държавния бюджет".

Според Тенев за решението на един търговец дали да предоставя такава отстъпка или не водеща е икономическата тежест. "Със сигурност големите вериги имат такава възможност. За един малък обект месечно отстъпката ще излезе около 75 хиляди лева, като не броим актуализацията на софтуера, която той трябва да направи като инвестиция", обясни Тенев, цитиран от Нова.

Софтуерът е необходим, за да може да се издаде разширен фискален бон, в който е отразена е отстъпката.

Иначе процедурата отнема между 5 и 15 минути, според търговци. На касата представяме талона на личния си автомобил. Служителят на безниностанцията проверява дали е на фзическо лице и дали категорията му отговаря на изискванията за държавната отстъпка.

Екип на NOVA провери на практика. Заредихме А-95 за 50 лева. В резервоара си получихме 14,75 литра горивао, за което платихме 46,31 лв. Отстъпката - 3,69 лв. - бе отразена в касовия бон.

Хората трябва да знаят, че като отидат на обект за зареждане, трябва да питат дали той я предлага. В Пловдив проверихме дали малките бензиностанции ще го правят. Оказа се, че в събота сутринта очакваното лудо обикаляне на шофьорите за евтино гориво не се оправда. 

Георги Паничарски, член на УС на "Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива" коментира: "Колегите от по-малките населени места няма да се включват, защото не могат да осигурят финансов ресурс за това. Около 10-20% от членовете на нашето сдружение само ще се включат. Някои от тях обаче едва ли ще могат да започнат да предлагат отстъпката от днес. Една част от тях ще го направят от другата седмица".

Той прогнозира за собствениците на малки бензиностанции или фалити, или 2-3 месеца изправяне пред невъзможност да си покрият разходите.

"300 лв без ДДС е само софтуерът. Няма яснота колко ще струва в края на месеца инсталирането на протокола, с който ще се подават справките към НАП за зареденото количество гориво и номерата на автомобилите. Това е е допълнителен разход", посочи Паничарски.

Той не вижда какъв ефект може да има мярката за цените на горивата. 


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

На Бабинден: За избора да родиш у дома 3 деца без лекарска помощ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!