Обратно към категорията

Пещерата "Дяволското гърло" вече е напълно възстановена след пороите

Добавено на: 17.01.2022 13:15
   
Пещерата „Дяволското гърло“ край Триград е напълно възстановена от щетите след бедствието в началото на месец декември миналата година. Това съобщи пред БНР Владимир Солаков, председател на туристическо сдружение „Орфей“.
При наводненията пещерата бе почти изцяло потопена. Реката бе повлякла огромно количество дървен материал в залата. Запушен бе сифонът, вследствие на което цялата зала се бе напълнила с вода, пясък и боклуци. Пометени бяха парапети, електрическа инсталация, прожектори, туристическите площадки, пътеките, през които се минава, обясни Владимир Солаков.
След като отстрани щетите, организацията, която стопанисва пещерата, е решила да подпомогне развитието на туризма в село Триград и региона чрез изграждане на няколкометрова и единствена по рода си статуя на митичния тракийски жрец Орфей, който приспива с вълшебната си музика Пазителя на подземното царство -триглавото куче Цербер. 
Статуята ще бъде изградена на висок връх над село Триград, за да напомня на поколенията, че именно в България, в село Триград, Орфей е слязал в подземното царство, за да върне Евридика, в света на живите.

Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Потребители: „Колкото по-мътна е водата, толкова по-висока е цената!”
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!