Обратно към категорията

Почти всички учебни заведения започват учебната година с материална база според нормативните изисквания

Добавено на: 17.09.2022 09:19
   

По-големият брой (около 96%) от учебните заведения започват настоящата учебна година с отговаряща на нормативните изисквания материална база. В останалия процент продължават да се извършват довършителни ремонтни дейности, съобщиха от Министерството на здравеопазването (МЗ). 

В областите Ямбол, Благоевград, Велико Търново, Перник, Хасково, Габрово, Стара Загора в някои учебни заведения ремонтните дейности ще продължат и след началото на учебната година. С цел опазване здравето на учениците съответните регионални здравни инспекции (РЗИ) са издали допълнителни предписания до директорите на учебните заведения за създаване на необходимата организация ремонтните дейности да се извършват в извънучебно време.

През лятото имаше ремонти в близо 900 училища, като в преобладаващата част те вече са завършили, съобщиха от Министерството на образованието по повод първия учебен ден. Новата учебна година започна в 2347 училища и в 1799 детски градини в страната, като първокласниците са над 57 000. Почти 717 000 са всички ученици, които ще се обучават през учебната 2022/2023 година. Учебната година започна присъствено навсякъде. Взети са мерки за опазване здравето на децата и учениците, съгласно изискванията и насоките на Министерството на здравеопазването. Всички директори са осигурили и медицинска грижа за децата и учениците.

За периода май - юни 2022 г. органите на държавния здравен контрол са извършили около 2 800 проверки. След проверките на част от учебните заведения са издадени предписания за привеждане на материалната база в съответствие със заложените в нормативната уредба здравни изисквания. 

Най-често предписваните от РЗИ мероприятия касаят ремонти на покривни конструкции, санитарни възли, подмяна на дограма, отоплителни инсталации, осветителни тела и ремонтни дейности във физкултурни салони и др.

Във връзка с пандемията от COVID-19 Министерството на здравеопазването напомня, че към настоящия момент всички противоепидемични мерки са с препоръчителен характер. Тяхното прилагане следва да бъде решение на директорите на съответните училища с оглед спецификите на конкретното учебно заведение и организацията на учебния процес.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Поставиха паметна плоча и кръстиха площад на името на певицата Елена Граматикова
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!