Обратно към категорията

С поход до Ком в Берковица почитат Вазов

Добавено на: 17.07.2022 10:57
   

Масов поход до връх Ком "По стъпките на Вазов" организира Община Берковица. Проявата е по повод 172-та годишнина от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов, живял в Берковица в периода от март 1879 до септември 1880 година. Преходът е около 2 часа и половина.

Събитието се организира за шеста година и е част от спортния календар на Община Берковица. Необходимо е всички участници в похода да бъдат с подходящо облекло.

Иван Вазов е живял и творил в Берковица в периода 1879-1880 година. Въпреки че периодът е кратък, самият Вазов споделя, че това време е един от най-продуктивните му творчески периоди. Друг аспект, освен предизвикателството да бъде изкачен върха, е красотата на Берковския Балкан.

"Местност "Фунията", през която преминава пътеката е едно от емблематичните места на Берковския Балкан. Изкачил се вече веднъж на равното, посетителят с възхищение наблюдава цял букет от забележителности наоколо- върховете Голям, Среден, Малък Ком, резерват "Горната курия", връх Щърковица, Берковското поле и така чак до Дунава".

В изкачването на Голям Ком могат да се включат хора от различни възрасти. Миналата година най- малкият участник е бил на 5 години, а най- възрастният на 85 години. Иван Вазов е първият, който организира походи до връх Ком и затова се смята и за родоначалник на организираното туристическо движение в Берковица.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ямболски изследователи ще покорят връх „Ямбол” на Антарктида
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!