Обратно към категорията

Пожари изпепелиха къщи и трактори

Добавено на: 07.08.2020 13:53
Снимки: НИМХ
   

За повишено внимание призовават огнеборците и горските служители. И днес, както и през почивните дни, индексът за пожароопасност е екстремален за областите Ямбол, Сливен, Хасково, Бургас, Стара Загора, както и в Североизточна България.

Наред с това за 7 и 8 август има предупреждения от първа степен (жълт код) за силен вятър, в Ямбол, Сливен, Хасково и още и 15 области в източната половина на страната.

Бъдете особено внимателни, ако се движите в горите или покрай сухи треви и храсти. Неволно изхвърлен фас от цигара или пък случайно изхвръкнала искра може да причини големи щети, както в горския фонд, така и по имоти.

Близо 5 часа вчера огнеборците се бориха с огнената стихия, която вилня в стралджанското село Тамарино. Сигналът е получен на 6 август в 13:48 часа в оперативния център на РДПБЗН-Ямбол, научи 999 от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Първоначално е съобщено за пожар в сухи треви и храсти в землището на село Тамарино, но при пристигането на пожарните коли се установява, че огънят е обхванал и 2 изоставени къщи, в едната от които има селско стопански инвентар. Общата засегната от пожара площ е 350 дка. Загубите са покривна конструкция 60 кв.м, трактор, домашно имущество, навесна пръскачка, тракторно ремарке, струг, фуражомелка, настолна бормашина, дограма, сгради с разгъната площ 70 кв.м. Пожарът е ликвидиран в 17:25 часа. Причините за пожара се изясняват.

Две къщи са засегнати от пожар и в шуменското село Каменяк. Според свидетелските показания на първоначално пожарът възниква в сухи треви покрай намиращата се в близост до селото ЖП линия, вследствие на искри от задействана спирачна уредба на преминаваща ЖП композиция, съобщават от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Огънят е унищожил напълно една от къщите, както и домашно имущество, бяла и черна техника и мебели. На дружата къща е засегната покривната конструкция. Огнеборците са спасили други 3 къщи.

Небрежност на пастири при боравене с открит огън пък е причината за пожар в хасковското село Елена също вчера.

Унищожени са 200 дка акациева гора и 300 дка сухи треви и лесонепригодни площи. Спасени са 200 дка широколистна гора.

156 пожара са бушували вчера в страната.

Пожарникарите в Нова Загора са спасили 240 декара посеви и оранжерии, както и 20 декара с фотоволтаични съоръжения, при пожар в землището на града. Сигналът е получен на 6 август в 16,23 часа за запалени сухи треви и стърнища до разклона за село Асеновец. Пожарът бързо се е разпространил поради силния вятър. Пожарникарите са успели да го локализират и ликвидират своевременно, без да причини преки материални щети на намиращите се в близост насаждания и обекти. Спасени са 50 декара с оранжерии, 200 декара с посеви слънчоглед, фотоволтаичен парк от 20 декара и две сгради.

Вчера са гасени и други 13 пожара от екипи на районните служби ПБЗН в Нова Загора, Сливен и Котел, възникнали в сухи треви, храсти и отпадъци. Произшествията са ликвидирани, без да причинят преки материални щети.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

ЛИКЪТ НА БОТЕВ Е ИЗРИСУВАН НА СГРАДАТА НА ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ОКОП
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!