Обратно към категорията

ПП-ДБ връща на президента изпълнен мандат за съставяне на правителство

Добавено на: 05.06.2023 07:02
   

Коалицията "Продължаваме промяната – Демократична България" връща на президента изпълнен проучвателен мандат за съставяне на правителство. Срещата на "Дондуков" 2 е насрочена за 11.00 часа.

"Призовавам ви да преосмислите изцяло целесъобразността от оползотворяването на този мандат, който, според мен, вече е дискредитиран"

С този призив миналия понеделник държавният глава Румен Радев връчи на Николай Денков папката с втория проучвателен мандат за съставяне на правителство. Причина за острия тон на Радев бяха оповестените записи от Националния съвет на "Продължаваме промяната“:

"....заради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и планираната чистка в службите и в държавната администрация", посочи държавният глава.

Седмица по-късно президентът ще получи папка с изпълнен мандат. Двете най-големи парламентарни коалиции договориха проект на кабинет с премиери на ротация от по девет месеца. Постигнаха и съгласие с ДПС за мнозинство за промени в Конституцията.

В петък евентуалните бъдещи министър-председатели Николай Денков и Мария Габриел обявиха състава и приоритетите на първото редовно правителство от близо година и след пет избори за парламент за последните две години:

"Поемаме този риск с  ясното съзнание, че ако тези промени, заради които се захващаме, тръгнат в грешна посока, ние двамата сме си казали, че ще си подадем оставката, защото смисълът от това правителство е да може да работи и парламента, за да приеме правилните закони", посочи Денков.

Асен Василев е номиниран за министър на финансите в проектокабинета. Той ще управлява и еврофондовете. Другата политическа фигура е тази на депутата Атанас Славов, който е кандидат за министър на правосъдието. Калин Стоянов ще застане начело на МВР, а Тодор Тагарев - в отбраната.

Мария Габриел, която ще ръководи българската дипломация, а през март догодина трябва да поеме премиерския пост на ротация, обеща да няма чистка в държавната администрация: 

"Всички държавни служители, които изпълняват задълженията си точно, политически неутрално, могат да бъдат спокойни за своето професионално развитие".

След като получи изпълнен втория проучвателен мандат за съставяне на правителство, президентът трябва да предложи на парламента да подложи на гласуване кандидата за премиер Николай Денков. Той трябва да представи състав и структура на кабинет, които да получат одобрението на Народното събрание. 


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!