Обратно към категорията

Правителствата на България и Северна Македония ще заседават в София на 25 януари

Добавено на: 18.01.2022 13:32
   

На среща в Скопие министрите на външните работи на България и на Република Северна Македония Теодора Генчовска и Буяр Османи приветстваха подновения диалог между двете правителства и подчертаха важността от продължаване на интензивната комуникация на високо равнище, като изразиха убеденост, че новата динамика в контактите ще надхвърли необходимото надграждане на двустранните отношения.
Разговорите са били фокусирани върху предстоящото съвместно заседание на правителствата, което ще се проведе в София на 25 януари, както и въвеждането на нова динамика в сътрудничеството чрез прилагане на концепцията за създаване на работни групи в конкретни области за потенциален напредък. По този начин двете страни ще дадат ясен сигнал, че има силна воля за търсене на взаимно разбирателство в духа на добросъседството и европейските ценности.
"Посещението е на 30-ата годишнина от първото признаване на независимостта на страната ни, което дойде тъкмо от Република България, но това е и първото посещение на министър-председателя Петков в Западните Балкани като цяло, което изпраща много важно послание към нашите отношения, но не по-малко важно за динамиката на процеса и вярвам, че има различен подход за преодоляване на предизвикателствата, пред които сме изправени", каза министър Османи, като добави, че е важно да се предвидят конкретни стъпки за сътрудничество чрез инициативи, дейности и проекти, за които двете министерства на външните работи и други ведомства ще дадат своя конкретен принос.
Двамата потвърдиха, че европейската интеграция на Западните Балкани е от национален интерес както за страните-кандидатки, така и за страните-членки на Европейския съюз.
По отношение на икономическото сътрудничество министрите приветстваха ръста на търговския обмен между двете страни от 30 процента през 2021 г. и изразиха очакванията си през 2022 г. да се запази положителният темп на растеж на двете икономики и на търговския обмен между двете страни, както и положителната тенденция в новите инвестиции, която трябва да бъде подкрепена и от двете страни, съобщават от министерството на външните работи на Република Северна Македония.
Българската делегация, водена от премиера Кирил Петков, е на официално посещение в Република Северна Македония само два дни след като македонския парламент избра новото правителство начело с Димитър Ковачевски.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Трагедия в село Недялско
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!