Обратно към категорията

Празник на калоферската дантела

Добавено на: 14.08.2021 09:32
   

В Калофер днес и утре ще се проведе традиционният празник на дантелата. В творческия център в читалището  ще има демонстрации и базар на совалкова дантела, една от  културно - историческите емблеми на подбалканския град, съобщи БНР.

Програмата на празника включва също множество концерти и изложби, а в атрактивните демонстрации в читалището ще се включат всички, които продължават да съхраняват с въображение и умение това изкуство.

В Калофер е имало специализирано училище от 1910 до 1936 година, а по това време  изработката на дантелите е превърната в индустрия, припомня Антоанета Първанова от читалище „Христо Ботев“: 

„Това е совалкова дантела и е подобие на брюкселската и други западни дантели. Технологията на изработване е една и съща, а това, което я прави уникална, е стилистиката. Моделите, които са  разработени, са характерни и имат свой собствен облик“.

По проекта „Бъдеще за Творчески център на Калоферската дантела“, финансиран от Национален Фонд Култура е създаден сайт, съдържащ богат архив.

Предвидени са също  и видеоуроци, а вече е преиздадено и печатното ръководство за плетене на калоферска дантела.

В момента екипът на центъра работи по съставянето на луксозен каталог, който ще представя 50 знакови модела калоферска дантела с много подробно историческо проучване.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Окончателно: ВАС отмени заповедта на ОДБХ – Ямбол за евтаназия на стадото на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!