Обратно към категорията

Празнуваме Гергьовден, Деня на храбростта и на българската армия

Добавено на: 06.05.2022 08:21
   

На 6 май всяка година почитаме Свети великомъченик Георги Победоносец (275-281 – 23 април 303). Той е един от най-почитаните светци, мъченик за Христовата вяра в Източноправославната църква.
Той е от малкото светци, почитан и славен както от християни, така и от мюсюлмани.
В християнската иконография Св. великомъченик Георги се изобразява възседнал бял кон, а дългото му копие е забито в устата на страшен змей.
Едно от чудесата, извършени от Св. Георги и заради което често е изобразяван на иконите като конник, убиващ змей, е чудото, станало близо до град Вирит, в днешен Бейрут, недалеч от град Лида, където лежало тялото на светеца. Близо до Вирит имало голямо езеро, в което живеел страшен змей. Той често излизал и много хора ставали негова жертва. Светецът успял да порази с копието си чудовището. Оттогава се ползва със славата на змееборец в християнството, поради което е обявен за светец - воин, покровител на войската.
Под християнската същност на Св. Георги Победоносец се откриват древномитологични реликти; той е героят-мъченик, с когото фолклорната традиция свързва езическите пролетни скотовъдни култове и мотивите на змееборството. Побеждавайки демона на злото (змей, дракон), той възстановява хармонията на битието.
В памет на Св. Георги (от гръцки -"земеделец") Гергьовден се почита от народа ни и като празник на земята, на земеделието и животновъдството.
На Гергьовден имен ден празнуват десетки хиляди българи, носещи имената Георги, Гергана, Галя, Ганка, Ганчо, Генчо, Гео и техни производни.

На този ден България отбелязва и Деня на храбростта и празник на Българската армия.
Ямбол отбелязва 6 май, със Света литургия, литийно шествие и военен ритуал.
Празникът започна в 08:00 часа с утринна служба в храм „Свети Георги Победоносец“ в квартал „Каргон“, след което продължи със Света литургия.
Днес е храмовият празник на най-старата църква в Ямбол „Св. Георги Победоносец”. С освежен двор и частичен ремонт храмът посреща празника, без ограничения за миряните.
В 10:30 часа от храма ще тръгне литийно шествие с икона, в която е вградена частица от мощите на Св. Георги. В шествието ще участват представителна част от гарнизон Ямбол и Духов оркестър при Народно читалище „Съгласие-1962“.
То ще тръгне от улица „Св. Георги“ и ще премине по улиците „Атанас Кратунов“, „Индже войвода“, „Георги Дражев“, „Цар Иван Александър“, площад „Освобождение“ и ще завърши на улица „Георги С. Раковски“ пред Община Ямбол.
Литийното шествие се провежда в Ямбол от няколко години по инициатива на Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий, архийерейски наместник на Ямболска духовна околия.
В 11:00 часа пред сградата на Община Ямбол ще започне тържественият ритуал за издигане на националното знаме и марш на представителни блокове от военните формирования на Ямболския гарнизон. Ще бъде отслужен тържествен водосвет и молебен за здравето на българските воини от гарнизон Ямбол. След приключване на тържествения ритуал литийното шествие с иконата на Св. Георги ще се върне по същия маршрут до едноименния храм в кв. „Каргон“. Там ще бъде раздаден и курбан за здраве.
В 10.51 е предвидено в небето над Ямбол да прелетят два самолета Су-25 от Авиобаза „Безмер“, като част от празничната програма в Деня на българската армия.
Шести май е Ден на отворени врати в Музея на бойната слава в Ямбол. От 10:00 часа до 16:00 часа всеки може безплатно да разгледа експозициите.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ден на отворените врати в ОДМВР – Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!