Обратно към категорията

Предлагат двугодишен мораториум върху сечта на вековни гори

Добавено на: 08.09.2021 10:02
   

Парламентарната комисия по земеделие ще разгледа предложението за въвеждане на двугодишен мораториум върху сечта на вековни гори, предават от БНР. 

Днес депутатите ще изслушат представители на общините и на учени лесовъди. По данни на природозащитни организации близо 10 процента от общинските гори са на възраст над 120 години.

Предложението на природозащитните организации за забрана на сечта във вековните гори е подкрепена от петиция от над осем хиляди подписа и е внесена в парламента от „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

Държавните стари гори са около двеста хиляди хектара, сто и единадесет хиляди от тях са в зона „Натура“, респективно в защитени, което означава, че без защита от сеч към момента са около 90 хиляди хектара държавни вековни гори.

Подобна е ситуацията и в общинските гори. Там защита имат под две хиляди хектара.

Предложението за мораториум среща противоречиви реакции, като някои експерти смятат, че ограничаването на сечта в старите гори ще доведе до безработица и криза в планинските райони, където се развива дървопреработвателна дейност.

Има лесовъди, които смятат, че няма нужда от забрани, а от повишаване на контрола. Други настояват за по прецизен анализ, но с икономически ефект по тази забрана, а някои от депутатите твърдят, че предложението е популистко.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Ицо Хазарта пред 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!