Обратно към категорията

Председателят и секретарят на закрития център "Иван Михайлов“ в Битоля ще получат българско гражданство

Добавено на: 19.05.2023 08:37
   

Днес, 19 май, от 16.00 часа на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев ще връчи български документи за самоличност на Любчо Георгиевски и Благой Шаторов.

Любчо Георгиевски е председател, а Благой Шаторов – секретар на закрития от властите в Република Северна Македония български културен център "Иван Михайлов" в Битоля.

Вицепрезидентът Илияна Йотова подписа указите за придобиване на българско гражданство на основание на техния български произход.

Припомняме, че българският клуб в Битоля, кръстен на последния исторически лидер на ВМРО Иван Михайлов, беше създаден от местните македонски българи преди три години. В официалното му откриване през април 2022 година участваха представители на българските власти.

Месец по-късно вратата на клуба беше опожарена, а подпалвачът Ламбе Алабаковски получи условна присъда.

През март властите в Скопие решиха, че центърът не може да носи името на Иван Михайлов с мотива, че това е “провокация към националните чувства на македонския народ“ и поискаха клубът да бъде преименуван.

След като това не се случи и след приети поправки в Закона за имената на сдруженията и фондациите, българският център в Битоля беше закрит.

Прокуратурата повдигна обвинение за насаждане на омраза срещу председателя на сдружението.

Миналата седмица българско гражданство получи и секретарят на българския клуб "Цар Борис Трети" в Охрид Христиан Пендиков. Той беше пребит жестоко през януари и беше транспортиран за лечение в София. Пендиков все още се възстановява след нападението и продължава да получава заплахи за живота си.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Поставиха паметна плоча и кръстиха площад на името на певицата Елена Граматикова
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!