Обратно към категорията

Представена бе изложба на капитан Петко Войвода в Добрич

Добавено на: 02.03.2020 09:23
   

По повод 3 март - Националния празник на България, във фоайето на Регионална библиотека „Дора Габе“ в Добрич е подредена гостуваща изложба, създадена през 2019 г. от библиотеката в Хасково. Тя е посветена на 175 г. от рождението на капитан Петко Войвода.

Изложбата е реализирана с финансовата подкрепа на Община Хасково и със съдействието на Държавен архив Хасково, Държавен архив Бургас, Национална библиотека „Св.Св. Кирил и Методий” и НЧ "Тракия - 2008" - Хасково. Под мотото „Живот в името на хората, справедливостта и свободата“ в 15 постера изложбата проследява основни моменти от живота и дейността на воеводата, включващи фотографии, документи, публикации в пресата, книги, посветени на великия българин, негови паметници в България и извън пределите на страната.

Съставянето на текста върху паната се базира на информация, почерпена от изготвената от краеведа Борис Колев хронограма за живота и дейността на капитан Петко Войвода. В изложбата е включена и родословна скица, изготвена от хасковския краевед.

Гражданите и гостите на Добрич имат възможност до 31 март да се запознаят с живота и делото на защитника на Родопите капитан Петко Войвода, посветил живота си на освобождението на беломорските българи и обединението им с България.

Източник: dnews.bg


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Зевзеци в Новозагорско село: Ако Байдън дойде и хоро ще му изиграем
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!