Обратно към категорията

Представят интересни морски находки в Бургас

Добавено на: 01.09.2021 10:24
   

Изключителни морски находки представят в Бургас, предават от БНР. Те са резултат от шест експедиции, направени през последните две години в големия Бургаски залив. Най-голямата гордост на археолозите е стъклено находище, което няма аналог на балканите.

Край лагуната до нос Чироза се е простирало антично селище, чийто останки отдавна са потопени в морето, разкриват археолозите. Находките показват, че по българското крайбрежие е имало светилища, военни укрепления, голямо пристанище и богати римски резиденции.

„Имало е хан, митница и укрепление. Това е бил един търговски център, който е разпределял стоки, които са идвали по море към вътрешността на страната и са ги изнасяли. По-всяка вероятност това са били дървени въглища - дървен материал”, обясни директорът на Центъра за подводна археология в Созопол д-р Найден Прахов.

„На древните траки не е чуждо корабоплаването. За това имаме доста сведения. Но наистина, благодарение на гърците и по-късно на римляните, които завоюват тези земи и този бряг на Черно море, имаме едно разрастване на всякакъв вид корабоплаване”, каза зам.-директорът на НИМ проф. д-р Иван Христов.  

Учените се натъкват и на голямо количество луксозни за времето си стъклени прибори, които нямат аналог по крайбрежието и Балканите. Проучванията сочат, че такива са открити само в Хърватия.


Маркери: находки, Морски

Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Как се правят стрели за огъня на Сирни заговезни?
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!