Обратно към категорията

Представят три исторически възстановки по повод годишнина от Априлското въстание

Добавено на: 21.05.2022 08:48
   

Три исторически възстановки ще бъдат представени днес и утре от Национално дружество „Традиция“ в Априлци по повод 146-годишнината от Априлското въстание.

Ще участват представители на 20 клуба на дружеството от страната, като във всяка възстановка ще се включат между 150 и 200 човека. Те ще пресъздадат военните действия в района от 1876 година, съобщи за БТА Христо Калистерски, председател на Регионалния клон на Национално дружество „Традиция“ - Априлци-Троян-Севлиево. 

Първата възстановка е днес (21 май) от 10:30 часа и ще бъде в района на Граднишкия боаз, между Априлци и Севлиево, недалеч от село Кравеник. Доброволци ще представят сраженията там по време на въстанието.

След това, от 17:00 часа, в местността „Барбулите“ над  кв. „Острец“, присъстващите ще видят действия от героичния завършек на Априлското въстание в Ново село. Това са събития, които са се състояли между 9 и 13 май, пълни с героизъм и жертвоготовност на населението, посочи Калистерски.

На 22 май от 10:30 часа на Черния паметник в кв. Зла река“ в Априлци  ще бъде пресъздадена защитата на Дебневския боаз по време на въстанието. Тази възстановка е традиционна и се прави от 2010 г. „Ще пресъздадем заграждането на боаза, разпадането на въстаниците и двете основни атаки на 4 и на 7 май“, каза Калистерски.

По думите му пресъздадените събития са най-важните от историята на страната. „Без това въстание нямаше да има свободна България. Възстановките показват действителните събития и хората придобиват по-реална представа за случилото се, а то се състои в това, че обикновени хора като нас са извършили необикновени дела“, добави Христо Калистерски.

На 24 май от 10:30 часа, също в района на Черния паметник, тържествено ще бъде отбелязан Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Тогава ще бъдат и наградени участниците в конкурс за рисунка и литературна творба  „Бунтовният април 1876”, съобщават от Община Априлци.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Зевзеци в Новозагорско село: Ако Байдън дойде и хоро ще му изиграем
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!