Обратно към категорията

Прекратиха акцията по издирването на бащата и сина, изгубени в Стара планина

Добавено на: 10.02.2020 07:40
   

Акцията по издирването на 42-годишния Атанас Пенчев и 17-годишния му син Адриан, загубени под връх Ботев, беше прекратена вчера. Двата дрона, които военните използваха за откриването им, не успяха да ги намерят.

"Няма какво повече да направим", това заяви директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев.

Рано вчера сутрин, 9 февруари, по искане на Планинската спасителна служба 14 военнослужещи от 61 Стрямска бригада с две безпилотни летателни системи и четири единици техника бяха изпратени в Калофер, за да се включат в акцията по издирването на изчезналите в Стара планина баща и син.

Военнослужещите действаха под ръководството на командира на 61 бригадата бригаден генерал Деян Дешков, съобщават от министерството.

Припомняме, че двамата са в неизвестност от сряда.

Издирването продължи 5 дни, но в крайна сметка се оказа неуспешно.

Минути преди 19 часа от планината се върнаха и последните спасители, които неуморно издирваха изчезналите баща и син 4 дни. Днес в издирвателната акция участваха и военни. Претърсени са всички склонове и заслони, където е било възможно да бъдат намерени те. Верижна техника проби дълбоките снежни преспи до мястото, което трябваше да бъде обходено.

Безпилотен летателен апарат на военните прелетя над голям периметър в подножието на връх Ботев, за да търси изгубените баща и син. Военните тръгнаха от базата на 61-ва Стрямска механизирана бригада сутринта.„Планината е планина. С нея не трябва да има шега. И там, където не мине крак, ръка и човешко око, не може да се каже със сигурност, че е проверено“, каза бригаден генерал Деян Дешков, командир на 61-в Стрямска механизирана бригада.

В същото време спасителите намериха следи, които водят към стръмно дере в река Тунджа.
 „Днес беше последният ден и последната надежда. Надявахме се, че кучетата ще стигнат до резултат. Обаче този терен и в тези условия просто беше невъзможно“, каза Дамян Чолпанов, планински спасител.

Източник: Dariknews.bg


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Мигранти, един от които нелегален, надападнаха с нож мъж пред детето и жена му
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!