Обратно към категорията

Премиерът кани работодателите на среща, заради енергийната криза

Добавено на: 13.03.2022 09:53
   

Премиерът Кирил Петков ще проведе среща с представители на работодателски организации в понеделник, 14 март, от 09,30 часа в Министерския съвет. По време на разговора ще бъде обсъдена ситуацията на пазара на електроенергия в България във връзка с войната в Украйна.

В срещата ще участват и заместник министър-председателят по икономиката и индустрията и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, както и министърът на енергетиката Александър Николов.

В писмо до премиера Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) отправи предложения за удължаване на срока на действие на компенсациите на потребителите на електроенергия на свободния пазар за цените на тока за месеците от април до юни. Наред с това предлага ново ценово решение след мораториума (около 5% увеличение е постижимо и поносимо), както и работа на максимални обороти на държавната енергетика и контролираните от нея генерации (ТЕЦ1 и ТЕЦ3 в МИ), неограничаване на износа и използване на печалбите за компенсиране на потребителите на електроенергия и газ в страната. Сред предложенията е и бързо приемане на облекчения (уведомителен режим) на административните процедури при изграждане на ВЕИ-та само за собствено потребление и спиране на продажбите от "Чирен" и запасяване с горива.

Бизнесът иска и да се настоява пред Европейската комисия за временно регулиране на пазара на СО2-квоти (нови емисии, фиксиране на цени, отстраняване на финансови институции като купувачи).


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

На Бабинден: За избора да родиш у дома 3 деца без лекарска помощ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!