Обратно към категорията

Премиерът се среща с пренощувалите пред МС сестри във вторник

Добавено на: 16.12.2019 13:10
   

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с представители на протестиращите медицински сестри утре, в 10 часа, в Министерския съвет, съобщи правителствената пресслужба.

На срещата ще присъстват министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева и председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Даниела Дариткова.

Участниците в започналия вчера протест на медицински специалисти с искане за реформи и по-достойни възнаграждения изпълниха заканата си и пренощуваха в палатките, разпънати пред Министерския съвет. Това съобщи за "Хоризонт" медицинската сестра Мая Илиева, лидер на наскоро създадения Синдикат на медицинските специалисти. По думите ѝ цяла нощ са останали около 15 души. 

Желанието на протестиращите медици беше да бъдат приети днес от министър-председателя Бойко Борисов.

“И ще стоим тук, докато г-н Борисов ни приеме. Дано да има смелостта да се срещне с едни врякащи жени“, каза Мая Илиева в предаването "Преди всички" и предупреди, че са търпеливи и ще чакат.

"Дано да успеем да се срещнем с г-н Борисов. Имаме една заложена точка в исканията си и това е КТД (колективен трудов зоговор - б.р.) да бъде задължителен за всички. Това КТД наистина е договорка и работодателят е длъжен да договаря, но той не е длъжен да го подпише. Аз лично съм договаряла КТД 6 години, смених 3-ма директори и нито един от тях не го подписа. Ако КТД не стане задължителен, няма да има същия ефект, на който се залага. В България проблемите се решават еднолично, само когато той нареди, тогава нещата се случват. В останалите случаи се правят, че проблеми няма и хората, каквото и да правят, не ги забелязват". 

Тя бе категорична, че не само на здравния министър Кирил Ананиев, а на никого не вярват:

"До момента за 10 месеца нищо не се е променило. Дори това, което се говори - за договорки в НРД (Национален рамков договор - б.р.), все още не е разписано".

Илиева обясни, че в някои болници има увеличение на работните заплати на медицинските сестри, но това е за сметка на допълнителното материално стимулиране. Така, по думите ѝ, на някои места дори се получават по-ниски възнаграждения.

"Нещата вече с главоломна сила се рушат. Няма какво да губим", подчерта още Мая Илиева.

Девет месеца по-късно отново пред МС

Девет месеца след първите протести за стартова заплата от две минимални работни заплати и по-добри условия на труд медицинските от новосъздадения Синдикат на медицинските специалисти са отново пред Министерския съвет на палатков лагер, тъй като по думите им промени няма - Мая Илиева заяви:

"Единствената промяна е, че те не могат да бъдат изпълнени без да има реформи в здравеопазването на практика и без да се смени модела на финансиране".

В този смисъл сестрите настояват болниците да не са търговски дружества и да се премахне финансирането чрез клинични пътеки:

"Когато те са търговски дружества нашите заплати зависят от броя на преминали пациенти по клинични пътеки. Пари се наливат само по клинични пътеки, но не се знае как се разпределят след това, отиват при едни и същи хора".

"Малкото пари, които ни подхвърлиха всъщност намалиха още повече заплатите, защото ни спряха ДМС-тата“.

"Обещанието, което даде министър-председателят, че от първи юни не трябва да има медицинска сестра под 950, както е по КТД-то, това не се случи. Малко са нещата, където са успели да го постигнат това колегите - това възнаграждение. Ние искаме, както учителите, полицаите, военните да се започва с една стартова заплата, която ни е гарантирана от държавата. Това искаме ние", коментираха присъстващи на протеста медицински сестри. 

При среща с премиера сестрите ще поискат задължителен  колективен трудов договор, а в Националния рамков договор да залегне текст, според който част от приходите в болничната помощ да отиват за заплати.

БНР


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Животновъди: Притискат ни с документи с невярно съдържание
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!