Обратно към категорията

Проф. Габровски представи проектокабинета си:

Добавено на: 12.12.2022 11:58
   

Правителство с трима вицепремиери предлага кандидатът за премиер проф. Николай Габровски, който в този момент връчва на президента Румен Радев папката със състава на кабинета. И трите вицепремиерски места ще са заети от жени, които са вече известни в политиката.

Малина Крумова, която бе вицепремиер в правителството на Огнян Герджиков, назначено от Румен Радев през 2017 г., ще отговаря за еврофондовете.

Бившата правосъдна министърка в периода 2007-2009 г. Миглена Тачева ще е вицепремиер по обществен ред и сигурност и ще е министър на правосъдието.

А Меглена Плугчиева, която също бе вицепремиер, се завръща като отговорник за еврофондовете и министър на околната среда и водите.

"Моята основна цел е да сваля напрежението и да намеря нормален тон между политическите партии, но преди всичко да тръгнем заедно по основни цели, които сме си поставили за преодоляване на кризата. Убеден съм, че МС и неговият състав е способен да преведе България през тази криза. Кандидатите са добре познати на обществото. Работили са и на високи постове. Без да губим време ще можем да се заемем с гласуване на бюджета, Шенген и еврозоната. Убеден съм, че тези професионалисти ще го направят в изключително кратки срокове", заяви проф. Николай Габровски.

Ето и останалите членове на правителството, предложено от Габровски:

Маринела Пиринова Петрова - министър на финансите. Тя също има опит в управлението с над 20 години в МФ и три мандата като зам.-министър. Преговоряла е за допускането на България до чакалнята на еврозоната.

Благородна Христева Макева-Найденова - министър на вътрешните работи

Атанас Димитров Запрянов - министър на отбраната, бе зам.-министър на отбраната, а преди това военен от кариерата, включително зам.-шеф на генералния щаб.

Драгомир Валериев Заков - министър на външните работи, е дипломат от кариерата, бивш посланик на България в НАТО. Той заемаше поста министър на отбраната в правителството на Кирил Петков.

Мартин Иванов Дановски - министър на икономиката и индустрията

Добромир Проданов Симидчиев - министър на регионалното развитие и благоустройството, заемаше поста зам.-министър по времето на три правителства в периода 2011-2014 г.

Прошко Начев Прошков - министър на транспорта и съобщенията, е бивш общински съветник в София от ДСБ, но напусна партията на Иван Костов.

Събина Тодорова Събева - министър на труда и социалната политика, е лекар, но с голям опит в опазването правата на децата.

Благомир Николаев Здравков - министър на здравеопазването, е анестезиолог. В момента е директор на педиатричната болница в София.

Славчо Томов Томов - министър на образованието и науката, е хирург, бил е ректор на Медицински университет-Плевен.

Ириней Борисов Константинов - министър на културата, в момента е директор на Драматичен театър София.

Васил Георгиев Грудев - министър на земеделието, храните и горите, заемаше този пост в служебния кабинет на Георги Близнашки.

Милена Иванова Стойчева - министър на иновациите и растежа

Красимир Йорданов Симонски - министър на електронното управление

Николай Ангелов Павлов - министър на енергетиката

Мартин Георгиев Захариев - министър на туризма

Борил Пламенов Кръстев - министър на младежта и спорта


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Мигранти, един от които нелегален, надападнаха с нож мъж пред детето и жена му
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!