Обратно към категорията

Производителите се подготвят за беритбата на череши

Добавено на: 14.05.2020 11:42
   

След около две седмици - в края на май, започва брането на череши в Кюстендилско. Аграрните специалисти прогнозират богата реколта от засадените около 17 хиляди декара. 

Земеделските производители и кооперациите се притесняват как ще се спазват противоепидемиологичните мерки при брането и изкупуването, какви ще са изкупните цени, ще останат ли необрани череши. 

Съвсем навреме дойде обявената от Министерството на земеделието и храните мярка, която да стимулира операторите за изкупуване, заготовка и преработка на българските череши. Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева заяви по време на среща с производители и преработватели на череши, проведена чрез видеоконферентна връзка, че всички, които завишат изкупените количества от регистрирани земеделски производители и заплатят продукцията, ще могат да получат финансово подпомагане на тон.

"Това ще доведе до повишаване ефективността от производството и реализацията. Два са моментите - прибиране и реализация на продукцията. Продукцията е налице. Ако няма градушка и дъжд по време на беритба на черешите, всичко ще е наред", изтъква проф. Димитър Домозетов, доскорошен директор на Института по овощарство край Кюстендил, сега частен земеделски производител.

В Соволяно се опасяват, че изкупвачите пак ще наложат свои правила. Кметът Пламен Илиев очаква тежка черешова кампания. Подчертава, че трябва да бъдат подпомогнати земеделските производители, които отглеждат малки площи с насаждения от череши. 

Черешовата кампания има свои принципи и правила, казва инженер агрономът Николай Джонев, който гледа еко череши в село Горановци. "Мярката е "който даде пари, той взима продукцията", на място и кеш."

Всеки един от преработвателите има сключени договори със следващи преработватели или крайни клиенти, подчерта Валери Йовев, председател на земеделската кооперация в село Горна Козница. "Всеки е направил някакви разчети. Купуването на продукция от преработвателите е свързано с реализирането на тази продукция".

БНР


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Първа пенсионерска Спартакиада в Тунджа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!