Обратно към категорията

Прокуратурата съобщава за нарушения по лифтовете

Добавено на: 08.07.2020 11:29
   

Множество нарушения по кабинкови и открити въжени линии в страната са открити при мащабна проверка, съобщават от Върховна административна прокуратура. Проверката е била възложена още миналата година на Дирекцията за национален строителен контрол и Държавната агенция за метрология и технически надзор, като е обхванала всичките 120 броя линии.

При 71 от съоръженията не са установени нарушения, но за 49 от тях няма данни за наличие на издадени строителни книжа и за въвеждане в експлоатация. Без документи за въвеждане в експлоатация, в т.ч. и без данни за издадени разрешения за строеж, са 43 лифта и въжени линии. Липсват данни за техническото състояние на 14 обекта. Четири от тях са в лошо техническо състояние, но те не се експлоатират, уточняват от прокуратурата.

Установено е незаконно строителство на клуб „Руска баня“ на начална станция на въжена линия кабинков лифт „Княжево-Копитото, в Природен парк „Витоша“.

Най-често повтарящи се нарушения на строителните правила и норми са във „Витоша“ –13, „Белица“ – 7 и „Мальовица“ – 5 съоръжения.

Констатирани са и нарушения на Наредбата за безопасната експлоатация и техническия надзор на въжени линии, като най-често те са във „Витоша“ – 10 и „Боровец“ - 4. Съставени са 4 акта за административни нарушения и са наложени 93 принудителни административни мерки. Всички те са в региона на Западна Централна България.

От Върховната административна прокуратура, уточняват и че са предприети съществени мерки, свързани с безопасната експлоатация на кабинковите и въжени линии в страната, които досега не са били обект на задълбочен анализ и проверка.

Към момента проверките продължават.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ветеринари влязоха във фермата на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!