Обратно към категорията

Пролетта е сезонът на изоставените домашни любимци

Добавено на: 08.05.2020 10:37
   

„Търсят дом... Бяха захвърлени в храсталаците...“ или „Майка им беше отровена, а те са съвсем безпомощни...“ Обикновено така започват историите на малките бездомничета, чиито снимки всеки ден виждаме в социалните мрежи. А с настъпването на пролетта тези случаи зачестяват. Оставени в нищото, животинките имат шанс да оцелеят единствено когато попаднат на състрадателни сърца, които поемат грижата за тях с надеждата да им намерят постоянен дом. За съжаление, хората, склонни да отворят домовете си за тях вече отглеждат по няколко спасени от улицата и трудно успяват да смогнат да приемат нови. А сега, заради противоепидемичните мерки и ограничителния режим, се появиха допълнителни случаи на изоставени кучета и котки.  Причината е, че те са отглеждани на отдалечени места, затворени строителни обекти и др. и заради невъзможността за придвижване хората, които са полагали грижа за тях, са предпочели да ги пуснат да си търсят сами прехрана.

Явор Гечев пред Радио България:

„Както при всяка една криза, първите жертви са домашните животни, които остават на улицата – отбелязва Явор Гечев от организацията за защита на животните „Четири лапи“. – Това явление се наблюдава и в световен мащаб. У нас комбинацията от тези фактори, както и наличието на бездомни животни води до допълнителното им увеличаване. Техният брой можеше да бъде много по-малък сега, ако през всичките тези години, откакто водим кампаниите си за ограничаване на популацията им, беше въведена форма на контрол върху стопаните на домашни любимци.“

Макар и да има определени законови рамки по отношение на кучетата, липсва контрол по прилагането им, казват експертите. Що се отнася до котките, те изобщо не са предмет на регулация от страна на законодателя. Ловните кучета също са освободени от такси, а всъщност именно те са едни от най-често изоставяните домашни животни.

„Облекчаването на режима на притежаване на куче за ловни цели не е обосновано, нито беше представено на обществено обсъждане. Не беше оценено и въздействието от приемането на такъв текст. Със сигурност това ще допринесе за изоставянето им, защото върху тях няма никакъв контрол. Това е един от проблемите, за които тепърва ще установяваме колко е дълбок.“

От друга страна пролетта е сезонът, в който се увеличава и осиновяването на домашни животни. И за да предотвратят изхвърлянето им отново на улицата, организациите, които ги спасяват и ги предлагат за осиновяване, поставят доста изисквания в предварителни договори към бъдещите осиновители.

По време на строгите ограничителни мерки, разходката в парка беше позволена само за хора, които извеждат кучетата си. Това обаче не стана повод за масово осиновяване на кучета:
„Повечето от осиновителите на бездомни животни са били на прага да вземат това решение. Възможно е ситуацията да е ускорила нещата. Не ми се вярва, че има хора, които биха си взели куче, само заради разходките в парка или поне на мен ми се иска да вярвам, че не е така. Така или иначе това е положителен факт, че се осиновяват повече животни.“

В крайна сметка всичко опира до личната отговорност и съзнание на хората, защото грижата за домашните любимци е също както за член от семейството, който разчита само на нас.

БНР


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Да сбъднеш мечта!
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!