Обратно към категорията

На първо четене: Владеенето на български език – задължително условие за придобиване на гражданство

Добавено на: 21.02.2024 12:40
   

Владеенето на български език да бъде задължително условие за придобиване на българско гражданство. Това е записано в приетите на първо четене промени в Закона за българското гражданство. 

"За" гласуваха 154 народни представители от всички парламентарни групи. Депутатите от ДПС гласуваха с "въздържал се". Изискването няма да се прилага спрямо лица, придобиващи българско гражданство при условията на пълно осиновяване.

За да не се превърне владеенето на български език в непреодолима пречка, Деница Симеонова от ПП-ДБ настоя да се работи за развитие на мрежата от неделни училища в чужбина.

В приетия на първо четене законопроект се забранява освобождаването от българско гражданство на лица, срещу които има образувано наказателно производство или са с непогасени финансови задължения, с влязъл в сила акт на компетентен орган.

Предвижда се възможност за отмяна на натурализацията в случаите, на системно и умишлено уронване престижа на България и националните интереси чрез реч на омраза или при извършване на действия от омраза срещу българската държава, нейни граждани или общности в чужбина.

Петър Петров от "Възраждане" настоя за създаване на публичен регистър на лица, получили българско гражданство по натурализация.

Закрива се Консултативният съвет при Изпълнителната агенция за българите в чужбина като втори допълнителен орган в процедурата по придобиване на българско гражданство.

Източник: БНР


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Котел се възстановява след наводнението
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!