Обратно към категорията

Главна инспекция по труда: Работата на официални празници се заплаща в двоен размер

Добавено на: 19.12.2022 14:51
   

Работниците и служителите, които ще полагат труд на официални празници, трябва да получат минимум двойна надница, напомнят от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ (ГИТ). Размерът на заплащането става четворен, ако трудът в тези дни е и извънреден, тъй като той също се заплаща със 100% увеличение.

Съгласно Кодекса на труда официални празници са 24-ти, 25-и и 26 декември, както и 1 януари. Съвпадането им със събота и неделя удължава почивните дни с т. нар. неприсъствени дни, поради което за Коледа ще се почива и на 27-и и 28 декември, а за Нова година - и на 2 януари. Работата на неприсъствен ден се заплаща както в почивен, т.е. с увеличение единствено за извънредния труд и то със 75 процента, уточняват от ГИТ. За работещите при ненормиран работен ден или при подневно отчитане на работното време трудът на празнични, почивни и неприсъствени дни е извънреден. Той задължително се възлага от работодателя с нарочна заповед, издадена поне 24 часа по-рано.

При сумирано изчисляване на работното време, когато в празничните дни се полага труд по график, той не е извънреден труд. В тези случаи се заплаща единствено двойна надница за работата на официалните празници. Инспекцията по труда съветва работниците и служителите, които ще работят по време на празниците, да не се доверяват на устни договорки с работодателите.

За да могат да защитят правата си, те трябва да имат писмено доказателство, че са полагали труд в празничните и неприсъствените дни, каквото може да бъде заповедта за извънреден труд или поименният график. Във връзка с изтичането на календарната година от ГИТ напомниха преди дни, че давността на неизползваните отпуски от 2020 година е до края на 2022 година.  Всички дни отпуск, независимо дали са отложени или не за следващата календарна година, могат да се ползват до края на двегодишната им давност с разрешение от работодателя.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Състоянието на малкия Виктор от Кабиле значително се подобрява
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!